Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Razlikovanje pojmova za idiote #1

Razlika između fotoreportera i paparazza

Dio ljudi, koji su negdje čuli za pojam paparazzo, znaju tek da taj pojam ima neke veze sa fotografima, ali ne točno i kakve veze, pa su skloni svakog fotografa, fotoreportera ili općenito snimatelja koji ima pravi fotoaparat (tj. ne snima mobitelom), nazivati paparazzo.

Naime, izgleda da im je preteško shvatiti da pojam paparazzo označava isključivo fotografa koji konstantno i agresivno progoni svoj objekt snimanja, uglavnom neku poznatu osobu (glumca, pjevača, političara isl...). Osim shvaćanja te definicije, dotičnima je često pretežak intelektualni rad dokučiti razliku između načina rada fotoreportera i paparazza.

Fotoreporteri su vezani za neku medijsku ili fotoreporterski agenciju, i idu, uglavnom po zadatku, na neku lokaciju ili neko događanje kako bi snimili nekoga ili nešto, te ispostavili snimljeni materijal toj istoj medijskoj ili fotoreporterskoj agenciji.

Paparazzi su uglavnom freelanceri koji kreću po vlastitom nahođenju, uglavnom "kampiraju" po mjestima gdje žive ili se kreću i viđaju poznate ličnosti, te ih vrebaju, ili čak i progone, sa ciljem da ih snime, čak i u nekoj nezgodnoj, kompromitirajućoj ili previše privatnoj situaciji ili pozi, a svoje fotografije nude ili žutom tisku ili onome tko ponudi najviše.

Na kraju, svi oni fotografi koji nisu fotoreporteri, već snimaju za svoje osobne turističke, hobističke i umjetničke potrebe - nisu paparazzi!

A osim toga, pojam paparazzo je danas za fotografe uglavnom pogrdan, i većina fotografa ga doživljava kao uvredu, odnosno, kada ih netko nazove paparazzom, ili da ih namjerno podj***ava, ili je čak indikacija da možda imaju posla sa nekime tko patološki mrzi fotografe.

Post je objavljen 14.07.2020. u 15:18 sati.