Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/primladenu

Marketing

malo i VELIKO

Meni davno, u vrijeme kada sam još bio mali, kaže taata od prijatelja: 'Pogledaj mjesec kako je mali. Mogao bi ga prstima uhvatiti.'.
Nešto sam tada već znao i vidio. Viđao sam kako je netko sve manji kada se udaljava. Bilo mi je čudno što mi to govori. Ma sigurno zna, pa se samo šali. Odgovorih: 'Veliki je, ali je daleko.'
Kasnije sam se susretao sa lećama, dalekozorima, durbinima, pa i teleskopom. Naučio sam ponešto o svijetlosti, te uvidio da sve oko sebe gledamo posredstvom svijetla, a i mnogih drugih pojava.
U školi sam učio o mnogim ljudima koji su istraživali prirodne pojave. Očito nije bilo konačnoga znanja. Uvijek se nešto novo otkrivalo, a staro dograđivalo ili odbacivalo. Srečom, istina je ostajala ista, mada sakrivena. Naša znanja i spoznaje Istinu ne mijenjaju. Mijenja se naš odnos prema njoj, pa nam ona drugačije izgleda.
Pa, je li mjesec mali ili Veliki?
Spustimo se sada na naš nivo; nivo čovjeka.
Zamislimo nešto; bilo što. Neka postoji samo to. Koliko to može biti veliko; ili malo? Neusporedivo je, jer je samo. To zamišljeno samo ne može ni postojati ni imati oblik. Oblik je određen granicama. Granicama prema čemu, ako je samo to? Išta ne može postojati samo. Ni čovjek ne može postojati sam. Tek u odnosima sa drugima može se mjerit, pa biti veći ili manji.
Naravno, ta usporedivost je potreba misli, njena opstojnost, pa se njome nameće u proces razumijevanja. Sklon sam, stoga, mijenjati razumijevanje prihvaćanjem.
Prihvatiti možemo, doduše, svašta. Ipak, ako sam došao do te točke razlikovanja, svašta baš i ne bi trebalo biti svašta. U tom smislu za prihvatiti je ono što istinski je. Za to jedini kriterij nije razum, ali jest sastavni dio.
Same riječi nam puno govore. 'Raz-um'; 'S-misao'. Upućuju na misaonu aktivnost, a Istina je od toga šira.
U razlikovnosti imaginacije i Istine je i viđenje veličina.
Postoji malo i veliko, a svako od toga je. Istina je u svakom djeliću Svemira; ni velika, ni maka. Ona jeste.
Zamislite da sa Mjeseca promatrate Zemlju. Na toj kugli, Zemlji, milijarde ljudskih duša, baš kao što ste i Vi. Možete li zamisliti koliko briga i ljubavi je to; koliko imaginarnih svjetova. U tome ste i Vi. Jeste li mali ili veliki? Istinom jeste.
Ljubavlju svojom možete prekriti Zemlju i Svemir. Ljubavlju jesmo.
Sve vas voli

Mladen ... wave

Post je objavljen 13.07.2020. u 10:35 sati.