Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

AKADEMIJA UMJETNOSTI, ARHITEKTURE I DIZAJNA U PRAGU





U postu prije odlaska u Prag „Parićat se i putovat put Praga“ moj dragi prijatelj i vjerni pratitelj mi je poručio: - „Odi bogati, infiša si u Smoju. Misli na svoje zdravje. Sad kad si u Prag moga bi poć vidit di je Mirković studira. Pisa si da je on praški učenik pa odi vidit di je to.“
Kako bi to bilo da ne ispunim želju mome prijatelju i u konačnici da se i sam uvjerim gdje je Ivan Mirković stjecao svoja znanja iz kiparstva i slikarstva.


Ivan Mirković je od 1919. do 1923. godine studirao kiparstvo u klasi profesora Otakara Španiela i likovnu akademiju u klasi Vlahe Bukovca.
Akademija se nalazi u blizini Karlova mosta i Clementinum jednog od najvećih kompleksa u Europi koja ima dugu i bogatu povijest i još uvijek je dostojanstveno stajalište kulture i znanja. U sklopu se nalazi Astronomska kula a na samom ulazu postavljena je bista našem velikom znanstveniku Andri Mohorovičiću.


Akademija umjetnosti, arhitekture i dizajna (Vysoká škola umleckoprůmyslová v Praze, skraćeno VŠUP, također poznat kao UMPRUM) javno je sveučilište.


Sveučilište nudi studijske discipline slikarstva, ilustracije i grafike, modni dizajn, dizajn proizvoda, grafički dizajn, keramiku, porculan, fotografiju i arhitekturu.
Prag sam po sebi je muzej na otvoreno. Monumentalnost građevina ostavlja duboki dojam na posjetitelje. Gdje god se okreneš je umjetnost oko tebe.

Konačno sam ispred zgrade u kojoj je Pažanin Ivan Mirković naukovao i stjecao svoja znanja iz slikarstva i kiparstva.

Na pročelju zgradu nalaze se imena najvećih svjetskih umjetnika, onih koji su obilježili čovječanstvo svojim stvaralaštvom.

Ja sam svoj ciklus sa Ivanom Mirkovićem zaokružio. Od njegove rodne kuće u gradu Pagu, do obiteljske kuće na Mejama u Splitu i sada ispred Akademije gdje je naukovao.
Kada bih još dočekao obećanu galeriju u njegovom rodnom gradu, onda bi ta cjelina imala svoju puninu.




Post je objavljen 12.07.2020. u 11:45 sati.