Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA I BUGARSKA DOBILE PRISTUP EUROPSKOM TEČAJNOM MEHANIZMU!


TEČAJ HRVATSKE KUNE ZA JEDAN EURO = 7,53450 KUNA

European Central Bank (ECB) u priopćenju za javnost 10.srpnja navodi da se zemlje Europske unije
Bugarska i Hrvatska, odnosno njihove valute bugarski lev i hrvatsku kunu uključuju od 10. srpnja u mehanizam deviznog tečaja ERM II. Država EU mora sudjelovati u ERM II najmanje dvije godine prije nego što usvoji euro kao svoju valutu, osim što ispunjava druge kriterije konvergencije.
Na zahtjev hrvatskih vlasti, ministri financija država članica Europske unije europodručja, predsjednica Europske središnje banke i ministri financija i guverneri središnjih banaka Danske i Hrvatske, kao i Danske i Bugarske sporazumno su odlučili da uključuju hrvatsku kunu i bugarski lev u mehanizam deviznog tečaja (ERM II). Komisija je bila uključena i savjetovana je s Ekonomskim i financijskim odborom.

Središnji tečaj hrvatske kune utvrđen je na 1 euro = 7,53450 kuna.
Standardni opseg fluktuacije plus ili minus 15 posto promatrat će se oko središnjeg tečaja kune.

Središnja stopa bugarskog leva određena je na 1 euro = 1,95583 leva.
Standardni opseg fluktuacije plus ili minus 15 posto promatrat će se oko središnjeg tečaja leva.

Sporazum o sudjelovanju kune u ERM-u II, između ostalog, temelji se na obvezi Hrvatske da se istovremeno pridruži bankarskoj uniji i ERM-u II i na potpunom naumu mjera koje su hrvatske vlasti opisale u svom pismu namjere od 4. Srpnja 2019. koji su vrlo važni za sudjelovanje u ERM II. Te se mjere odnose na sljedećih šest područja politike:1. bankarski nadzor, 2. makrobonitetni okvir, 3. okvir protiv pranja novca, 4.prikupljanje, proizvodnju i širenje statistika,5. upravljanje javnim sektorom i 6.smanjenje financijskog i administrativnog opterećenja gospodarstva , Stranke ERM II pozdravljaju pozitivnu ocjenu provedbe ovih obveza od strane Europske središnje banke i Europske komisije. Europska središnja banka je također najavila uspostavljanje uske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom.

Sporazum o sudjelovanju hrvatske kune u ERM-u II dodatno je popraćen čvrstim opredjeljenjem hrvatskih vlasti da provode zdrave ekonomske politike s ciljem očuvanja ekonomske i financijske stabilnosti i postizanja visokog stupnja održive ekonomske konvergencije. Hrvatske vlasti obvezale su se provoditi posebne mjere politike u borbi protiv pranja novca, poslovnog okruženja, državnih poduzeća i okvira insolventnosti.
Vlasti će zajedno s odgovornim tijelima Europske unije pomno pratiti razvoj makroekonomske politike i provedbu ovih mjera politike u odgovarajućim okvirima.
ECB i Hrvatska narodna banka dostavit će obvezne interventne točke u mehanizmu deviznih tečajeva, na vrijeme za otvaranje deviznog tržišta 13. srpnja 2020.



Dvije usporedne linije na simbolu € simboliziraju stabilnost!

KADA JE UVOĐEN EURO U ZEMLJE EU?

Jedanaest država Europske unije 1. siječnja 1999. fiksiralo je tečajeve svojih valuta, donijelo zajedničku monetarnu politiku koju vodi Europska središnja banka i uveli su euro, novu zajedničku valutu. Euro je isprva bio elektronička valuta koja se rabila na financijskim tržištima i za bezgotovinska plaćanja. Tri godine poslije euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj.
Euronovčanice i eurokovanice uvele su 1.1. 2002. država EU-a i to : Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal i Španjolska. Euro je 1.1. 2007. kao platežno sredstvo uvela Slovenija, godine 2008. Cipar i Malta, 2009. Slovačka, 2011. Estonija, 2014.Lagtvija, te 1.1.2015. godine euro je uvela Litva .

Euro je do sada valuta u 19 država EU-a i više od 340 milijuna Europljana. Ujedno je euro uz američki dolar i japanski jen, naj snažnija i najvažnija valuta na svijetu. Euro se kao službeno sredstvo plaćanja upotrebljava i u Crnoj Gori, i u Republici Kosovo. (m.zouhar zec)



DVIJE SERIJE EURA
Postoje dvije serije novčanica eura: prvu seriju čini sedam apoena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € i 500 €. Druga serija, serija Europa, sastoji se od šest apoena i upotpunjena je 28. svibnja 2019. izdavanjem novčanica od 100 € i 200 €.
U seriji Europa nema novčanice od 500 €, a novčanice od 500 € iz prve serije prestale su se izdavati 27. travnja 2019. Novčanice iz serije Europa postupno zamjenjuju novčanice iz prve serije, koje su prvi put izdane 2002. Sve su novčanice zakonsko sredstvo plaćanja u cijelom europodručju.




Post je objavljen 12.07.2020. u 11:41 sati.