Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

USPOSTAVA SUSTAVA UDRUŽENIH TUŽBI ZA ZAŠTITU KOLEKTIVNIH INTERESA POTROŠAČA



24 MJESECA ZA IMPLEMENTACIJU U NACIONALNO ZAKONODAVSTVO



Zadnjega dana predsjedanja Hrvatske Vijećem EU 30. lipnja 2020. predložena je za potrošače EU-a direktiva kojom će se pružiti više mogućnosti za kolektivnu zaštitu potrošačkih prava. Veleposlanici i veleposlanice država članica 30.lipnja su odobrili dogovor hrvatskog predsjedništva Vijeća i Europskog parlamenta o nacrtu direktive o udruženim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.
„Jedinstveno tržište nije namijenjeno isključivo osiguravanju boljih poslovnih mogućnosti za trgovce. Njegova je svrha ujedno potrošačima diljem EU-a pružiti dodanu vrijednost u obliku kvalitetnijih proizvoda, veće raznovrsnosti, razumnih cijena i visokih sigurnosnih standarda. Novim će se pravilima potrošačima omogućiti da kolektivno zatraže djelotvornu sudsku zaštitu u slučaju da budu lišeni svojih prava zbog povreda prava EU-a koje su počinili trgovci“ rekao je Darko Horvat, hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, tijekom sastanka.
Direktivom se od država članica zahtijeva da uspostave sustav udruženih tužbi za zaštitu kolektivnih interesa potrošača od povreda prava Unije. Njome su obuhvaćene tužbe i za mjere za izdavanje sudskog naloga i za mjere pravne zaštite.
Tom se direktivom ovlašćuju kvalificirani subjekti, koje su kao takve imenovale države članice, da traže izdavanje sudskog naloga i pravnu zaštitu, uključujući naknadu štete ili zamjenu, u ime skupine potrošača koje je oštetio trgovac navodnim kršenjem jednog od pravnih akata EU-a navedenih u prilogu direktivi. Tim su pravnim aktima obuhvaćena područja poput financijskih usluga, putovanja i turizma, energetike, zdravstva, telekomunikacija i zaštite podataka.
Što se tiče kriterija prihvatljivosti za kvalificirane subjekte, u direktivi se razlikuju kvalificirani subjekti ovlašteni za podnošenje tužbi u državi članici u kojoj su imenovani (domaće udružne tužbe) i oni ovlašteni za podnošenje tužbi u bilo kojoj drugoj državi članici (prekogranične udružne tužbe). Kvalificirani subjekt će za podnošenje domaćih tužbi morati ispunjavati kriterije utvrđene pravom države članice u kojoj je imenovan, dok će za prekogranične tužbe morati zadovoljavati usklađene kriterije utvrđene u direktivi.
Kao zaštitna mjera protiv zlouporabe sudskih postupaka, u direktivi su načelom prema kojem gubitnik plaća predviđena jasna pravila o raspodjeli sudskih troškova u udruženoj tužbi za pravnu zaštitu. Nadalje, kako bi se izbjegao sukob interesa, direktivom se uvodi niz zahtjeva za kvalificirane subjekte u pogledu transparentnosti, posebno što se tiče financiranja koje im osiguravaju treće strane.
Države članice direktivu moraju prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od 24 mjeseca nakon njezina stupanja na snagu, a potom u roku od dodatnih šest mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe.Direktiva će se primjenjivati na udružne tužbe podnesene na dan njezina početka primjene ili nakon toga.
Na osnovi dogovorenog teksta i nakon uobičajene pravno-jezične revizije Vijeće će donijeti svoje stajalište u prvom čitanju. Europski parlament zatim će odobriti stajalište Vijeća u prvom čitanju i time će se smatrati da je direktiva donesena.

Kontekst
Komisija je direktivu predložila u travnju 2018. kao dio svojeg paketa novih pogodnosti za potrošače, usmjerenog na osiguravanje pravednih i transparentnih pravila za potrošače u EU-u. Direktiva o boljem izvršavanju i modernizaciji pravila EU-a o zaštiti potrošača, koja je također predložena u okviru istog paketa, donesena je 27. studenoga 2019.



Post je objavljen 07.07.2020. u 23:05 sati.