Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

To je bilo ka u priči… (Sastavila moja Pečnik-ova - Olga)


27.06.2003. Na blagdan Srca Isusova - povratak sa Modrava oko 14,00 sati. Na Modravama su postavljani šatori u Kampu za mlade. Oko 16,00 sati, 'Škoda' koju je vozio p. Luka, udarila je u blagom zavoju bočno u kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera, u mjestu Šopot kraj Benkovca blizu Zadra. P. Luka hitno je prevežen u Novu bolnicu u Zadru u stanju kome. Spojen je na respirator. Stanje je vrlo kritično. Krvarenja u mozgu. Neizvjesno je hoće li preživjeti. Hrani se na sondu. Nakon tjedan dana stanje postaje stabilno - prestaje krvarenje. Otvara oči (coma vigilae). Nakon 12 dana skinut sa respiratora, ne može samostalno disati pa je napravljena traheotomija (otvaranje dušnika) i stavljena je kanila.
6.08.2003. Oko 13 sati, ambulantnim kolima, dovezen u Zagreb u Vinogradsku bolnicu gdje je napravljena magnetska rezonanca mozga. Još uvijek u stanju coma vigilae. Nakon snimanja u Vinogradskoj odlazi u Krapinske toplice. Smještaju ga na Neurološki odjel u sobu 59 na prvom katu.
U stanju vigilne kome prati pogledom tj. reagira na zvukove i glasove. Potpuno je oduzet. Može samo desnom šakom napraviti vrlo lagani stisak. Na obadvije pete ima otvorene rane (dekubitus).
21.08.2003. progovorio, tj. probudio se iz kome. Zna reći kako se zove i odakle je. Na pitanje kako se zove, kaže: Luka Rada, odakle si: iz Ogorja. Zna da je svećenik, isusovac. Na pitanje koliko je 1+1, nagađa - kaže: 5, 8, 3... Na pitanje logopedice kako se osjeća, kaže: zbrka je u glavi. Prepoznaje one koji mu dolaze u posjete. Većini zna ime a nekima i prezime. Hranu i dalje dobiva na sondu. Od terapija ima logopeda i fizioterapeuta.
Sjea se stvari iz prošlosti, ali svježeg pamenja uopće nema. Ne može se sjetiti što je bilo prije koju minutu. Govor je koji puta sasvim dobro razumljiv, a koji puta potpuno nerazumljiv. Ne pokazuje nikakve emocije, potpuna ravnodušnost.
Desna ruka sve više postaje pokretna i vrlo brzo se počinje njome služiti.
Nakon 3 mjeseca zacjeljuju rane na petama i počinje sa vježbama u Habardovoj kadi. Uskoro počinju i ostale terapije: spazmatrom, struja, privatni fizioterapeut, psiholog. Do 11. mjeseca nema nikakvih promjena - niti mentalnih, niti fizičkih. Kao da je vrijeme stalo. A onda, u 11. mjesecu, odjednom je pomaknuo desnu nogu.
2.06.2004. izlazi iz Krapinskih Toplica i dolazi u Zagreb na Fratrovac.
31.07.2004. Na blagdan Sv. Ignacija Lojole, kod čišćenja kanile, nakašljao se i iskočila je kanila. Hitno je prevežen u bolnicu na Šalati. Kanila je odstranjena. Ostaje u bolnici 3 dana.
Početkom kolovoza počinje se oporavljati kratkoročno pamćenje.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
02.03.2005. Povratak u Krapinske Toplice.
27.02.2006. u prijepodnevnim satima, na Šalati u Zagrebu, izvršena je operacija na obje noge (ukupno 8 zahvata: na ahilovim tetivama, koljenima, preponama, zdjelici...). Operacija je trajala 4,5 sata. Nakon 4 dana vraća se u Krapinske Toplice, u gipsu od stopala do struka. Gips skida nakon 2 mjeseca. Nastavlja sa terapijama. Noću mora spavati u gipsanom kalupu (još oko 2 mjeseca).
Sredinom prosinca 2006. odlazi u Split.
30.04.2007. vraća se na Fratrovac.
25.07.2007. povratak u Krapinske Toplice gdje se i sada nalazi i nada se u njima ostati dok ne prohoda.
Kada me posjetia Vesna Trenkl?
Kada su bli Vesna Bulić i Pero?
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagreb

Post je objavljen 06.07.2020. u 16:40 sati.