Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DIP ISKLJUČUJE IZ GLASANJA BIRAČE ZARAŽENE COVIDOM


PROF.DR. SANJA BARIĆ:

“USTAVNO PRAVO SE MORA POŠTIVATI”

Pozitivni na COVID 19 neće smjeti na birališta, što bi moglo ugroziti regularnost izbora. DIP je obavijestio da ne zovu ni birački odbor da im omogući glasanje na kućnoj adresi jer će biti odbijeni . Iz DIPA apeliraju da se ne širi zaraza .
Pravna stručnjakinja za ustavno pravo sa pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. Sanja BARIĆ, na Prvom program radio Zagreba o biračkom pravu zaraženih osoba istaknula je slijedeće:
“Kada se dođe kod osobe koja je zaista potvrđeno zaražena, koriste se iste mjere zaštite, te se nakon odlaska od te osobe odmah uklone rukavice, maska i sva ona zaštitna sredstva, a ne tek nakon određenog broja posjećenih biraća. I tu nema opravdanja. Ja moram podsjetiti Biračko pravo je političko, temeljno pravo birača i tu nema opravdanja. Vi nemožete oduzeti to pravo nekome samo zato što je netko bolestan, zarazan ili u takvoj nekakvoj situaciji. I to pravo glasanja kao država morate osigurati .



Stav člana DIPa Slavena Hojskog:
Birači kojima je dijagnosticirana zaraza korona virusom neće moći osigurati glasovanje s obzirom na to da im je određena mjera izolacije. Evo što je u izmijenjenoj uputi rekao na Radio Zagrebu član DIPa Slaven Hojski.
“Ako birači imaju temperaaturu ili respiratorne simptome trebaju se javiti svom nadležnom liječniku.
Prije je bilo da se nakon razgovora s liječnikom dogovori odlazak na biralište itd. a sada je taj cijeli dio maknut van i ostalo je samo da se javi liječniku. Znaći ostalo je na svijesti I savjesti građana birača, da taj dan ako osjete bilo kakve problem preporučeno je da to naprave, ako to ne naprave, da prosude po svojoj savjesti da dođu na biralište i obave svoju građansku dužnost.
Drugi dio priče koji se odnosi na osobe koji imaju dioagnposticiranu zarazu COVID om, smo pojasnili ali je ostalo na tome da njima neće biti moguće osigurano glasanje s obzirom da im je izrećena mjera izolacije, prema Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti a koja uključuje zabranu kontakata s drugim osobama, a samim tim i sa osobama biračkog odbora.” rekao je člaan DIP-a Slaven Hojski.
.



Post je objavljen 01.07.2020. u 21:25 sati.