Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

Marketing

Od Kulina bana i dobrijeh dana- Tvrtkovac 1304 m n/v

Ja i Alfonso smo danas išli na Tvrtkovac. Umorili smo se pravo.

Tvrtkovac je dio gorja Dinarida, a najvisi vrh na kojem smo i bili je 1304 m n/v. Planina je dobila ime po najslavnijem bosanskom kralju Tvrtku, jer je to bilo strateško uporište u vrijeme kralja Tvrtka I Kotromanjića. Stolovao je na Bobovcu kod Kaknja (također nešto impresivno-ukucati na gugl Bobovac-Kakanj).

Tvrtko I Kotromanić bio je ban u Bosni od 1353. do 1377. g, sin kneza Vladislava, brata bosanskog bana Stjepana II, i Jelene Šubić, Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne. Bosna je tad doživjela najveći procvat pa je nastala ona poznata uzrečica: “Od Kulina bana i dobrijeh dana”. Tada se razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva. Slijedeći zlatnici u Bosni pojavit će se tek sa Stjepanom Tomašem. (Izvor:internet)

Malo ljudi znaju da je kralj Tvrtko dugo godina bio neženja, pa su mu mnogi evropski dvorovi nudili svoje princeze za ženu, ali on je ipak na kraju oženio Doroteju Bugarsku, kćer bugarskog cara.Brak je ugovorio ugarski kralj Ludovik I. Njih dvoje izrodiše 3 sina.

Svoju avanturu započeli smo iz sela Trešnjeva glava:



Gljive smo brali u mjestu Grab:


Samo da kažem: podno samog vrha planine, sve miriše na borovinu, sve do samog vrha:


Ovo je vrh i pogled sa istog:


Evo jos jedna fotka sa vrha:


Karino brdo (hihihi):




Post je objavljen 27.06.2020. u 19:41 sati.