Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

NEKOLIKO IZNENAĐUJUĆIH GLAZBENIH REINKARNACIJA


Prije 40 godina napustio nas je John Lennon, jedan od originalne postave sastava The Beatles. Većina njihovih fanova pita se – gdje li je sada, odnosno gdje se ponovno inkarnirao. Odgovor je iznenađujući – upravo ovdje pred nosom domaće publike, koja ga (većinom) nije ni prepoznala kao takvoga. Pitam se da li su ga prepoznali Massimo, Gobac i drugi članovi žirija nedavnog natjecanja mladih talenata? Da, pogađate, inkarnacija Lennona je pobjednik nedavnog show-a na televiziji, Vinko Ćemeraš. Mladi momak sa bradicom i kačketom, koji je postao njegov 'zaštitini znak'. Što o tome misle Paul McCartney, sa kojima je osnovao sastav, Yoko Ono, njegova udovica, sinovi Julian i Sean? Možda su osupnuti, na neki način ali... Reinkarnacije su naprosto takve – često se član obitelji reinkarnira u nekoj dalekoj zemlji, a ne u onoj u kojoj je napustio ovaj svijet. Možda ga je baš nešto privuklo ka Hrvatskoj. Uostalom, ovdje su se ponovno inkarnirali neki poznati vladari, holivudski glumci, pa zašto ne bi i on? Umalo da zaboravim – pa i Jim Morrison se inkarnirao ovdje, u Hrvatskoj, također i Eddie Cochran. (Eddie Cochran je bio uzor Johna Lennona. U jednoj emisiji na TV moglo se vidjeti kako veli producentu Spectoru da želi otpjevati pjesmu u stilu Cochrana, čini mi se da se radi o pjesmi Tell Me Some Truth. Spector mu odgovara da ne pjeva u stilu Cochrana, već u stilu – Lennona.)
Prije jedno par godina sam gledao na TV emisiju (čini mi se na 3. programu) o nesretnoj sudbini članova beogradske alt-rok grupe Ekaterina Velika. Doista je tužna sudbina snašla članove benda, koji su preminuli kasnih 80tih i 90tih bilo od posljedica prekomjernog konzumiranja droge ili od bolesti, te umrli u siromaštvu, jedva preživljavajući. No, za fanove ove grupe i jedna sretna vijest. Naime, cjelokupna se grupa ponovno inkarnirala, ovaj put pod imenom Artan Lili. Ovo sam shvatio kada sam gledao (zakratko) njihov nastup na Sport TV-u. I doista ostao ponovno zaprepašten, jer – čini se da nema toliko primjera, da se baš čitava grupa ponovo okupi, u „originalnoj postavi“. Tu su opet tri dečka i jedna cura. Onaj Mladenović u novoj inkarnaciji izgleda opet da je šef grupe. Uostalom otiđite na Google image i usporedite članove oba sastava. Primijetiti ćete doista zapanjujuću sličnost.
I na kraju, još jedna začudna rock- inkarnacija. Oni stariji se sjećaju Slovenca Borisa Kidriča, a i mnoga su poduzeća i ulice nosile njegovo ime. On je bio ideolog jugoslovenskog samoupravnog socijalizma, međutim u novoj inkarnaciji je odlučio, poput Lenjina, da postane rock-glazbenik. Tako se rodio ponovno 50tih godina u Engleskoj, da bi dvadesetak godina kasnije postao frontman slavne grupe Police. Kidrič je dakle u novoj inkarnaciji – Sting, odnosno pravim imenom Gordon Sumner. Iznenađujuće, zar ne?
Ovdje ima i nekoliko pjevačica, koje su u prošlom životu bile također i (holivudske) glumice, no o njima još moram malo bolje provjeriti i usporediti stvari, da budem siguran. Izgleda da ih ima podosta, više od deset, sigurno. O tome uskoro...



Post je objavljen 27.06.2020. u 09:00 sati.