Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carapa

Marketing

Mafaldine


Mafaldine (tjestenina sa brašnom od sjemenki tikve golice bez glutena ) sa ćufticama od cikle,tikve,češnjaka i slanutkovog brašna + barbeque umak sa ananasom ,maslinovo ulje i ribani muškatni oraščić .





Vodopija cerek
Korijen i list imaju gorak okus. Korijen biljke najdeblji je u jesen i rano proljeće, tada u sebi sadrži i najviše ljekovitih tvari. Poslije vađenja iz zemlje se čuva: očisti se, opere i rasiječe po dužini. Naniže se na konac te u hladu na propuhu. Sprema se u jutene vreće. List i cvijet biljke beru se ljeti.
Sadrži cikorietol, inulin i druge derivate voćnog šećera, pektin, slobodne aminokiseline, bjelančevine, masti, mineralne soli, kalij, kalcij, fosfor, natrij, magnezij te vitamine B, K, i P. Listovi sadrže dosta karotena i vitamina C.
Ljekovito djelovanje:
 poboljšava rad jetre, žučnog mjehura, bubrega (pospješuje izlučivanje žuči i mokraće),
 kod bolesti probavnih organa (sprječava nakupljanje sluzi u želucu i pritisak),
 pospješuje apetit te pražnjenje crijeva,
 kod razdražljivosti i noćnog buđenja,
 čisti krv i pomaže kod slabokrvnosti,
 učinkovita je kod šećerne bolesti,
 oblozi se primjenjuju kod raznih ekcema na koži,
 sirup se naročito preporučuje kod djece (zbog glista ili kod zatvora).
Čaj: čajnu žličicu korijena ili nadzemnih dijelova biljke (ili mješavinu jednog i drugog) prelijemo s četvrtinom hladne vode, zakipimo i kuhamo dvije do tri minute. Ocijedimo i pijemo dvije do tri šalice čaja dnevno.
Čajna mješavina: uzima se vodopija (nadzemni dio i korijen), maslačak (cijeli s korijenom), metvica (list). Dvije čajne žličice mješavine preliju se četvrtinom hladne vode, zakipi se i poslije toga ocijedi. Ova čajna kura uzima se tri do šest tjedana po jedna do dvije šalice dnevno. Ovaj čaj, bolje je uzimati nezaslađen, a ako se sladi bolje ga je sladiti nekim sladilom, nego šećerom. Ovaj čaj posebno je dobar kod proljetnih i jesenskih kura čišćenja organizma, ali se njima mogu ublažiti reumatska oboljenja, a ima i povoljno djelovanje na žlijezde poput jetre i slezene.
Vinski pripravak od vodopije: jedna velika žlica mješavine svih dijelova vodopije prelije se sa pola litre bijelog vina i kuha desetak minuta, te se pije tijekom dana.
Sok: iscijedi se iz svih svježih dijelova biljke. Jedna žlica soka umiješa se u jednu čašu vode ili čaja od kadulje, pije se dvije do tri šalice dnevno.
Vodopija je vrlo ljekovita u svježem stanju, pripravljena na salatu. U tu svrhu skupljaju se u proljeće mladi listovi i korijen, ali i maslačak. Za salatu se isjeckaju očišćeni listovi i korijen. Začine se solju, limunovim sokom ili jabučnim octom te maslinovim uljem. Ovako začinjena salata poklopi se i pusti se odstajati tri do četiri sata. Korijen pak pitome cikorije ispržen i samljeven izvrstan je nadomjestak za kavu.
(skinuto s neta)



Post je objavljen 26.06.2020. u 09:02 sati.