Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Dubrova – izložba pod nebom

Na samom sjevernom izlazu iz Labina, na cesti D66 (Pula – Matulji), nalazi se stancija Dubrova. Dubrova administrativno spada pod naselje Štrmac, Općina Sveta Nedelja. U stanciji se nalazilo veliko imanje obitelji Lazzarini-Battiala. Danas je Dubrava poznata po parku skulptura.



Park skulptura Dubrova se prostire na 40 hektara i na njemu je, pod nebom, postavljeno 66 od ukupno 82 skulpture koje su nastale u parku. Neke skulpture su postavljene izvan parka (Labin, Rabac, Raša, Nedešćina, Kršan, Pićan, Zagreb, Vukovar i Ilok). Od 1970. godine u izradi skulptura, u parku, sudjelovalo je 79 autora iz 18 zemalja Europe, Azije i Sjeverne Amerike.



Auto smo parkirali na velikom parkiralištu ispred zgrade info centra parka.



S parkirališta smo krenuli prema sjeverozapadu i nakon osamdesetak metara ušli u Park skulptura Dubrova.



Odlučili smo da šetnju parkom započnemo uz južni rub, tako da smo krenuli stazom koja vodi na jugozapad.



Kada smo se približili granici parka skrenuli smo na stazu koja vodi na sjeverozapad. Stazu smo pratili dok nismo došli do Bijele ceste. Bijela cesta je jedinstveni umjetnički projekt u mozaiku koji se sastoji od 16 umjetničko-prostornih dionica. Svaka dionica je duga 25 metara.



Prošetali smo se do kraja Bijele ceste i skrenuli lijevo na popločenu stazu.



S desne strane popločene staze nalazi se amfiteatar koji je smješten u dolini Dolac.



Amfiteatar Dolac je djelo hrvatskog kipara i grafičara Josipa Diminića (Sveti Lovreč kraj Labina 17. lipnja 1937. - Labin 17. svibnja 2019.). On je jedan od začetnika manifestacije (udruge) Mediteranski kiparski simpoziji (MKS), koja upravlja parkom.



Od amfiteatra smo krenuli prema zapadu i nakon 180 metara skrenuli desno, te došli do najviše točke parka s koje se vidi labinski vodotoranj.



Dalje smo nastavili prema sjeveroistoku do granice parka, potom smo skrenuli desno, na stazu koja vodi do mjesta gdje smo ušli u Park skulptura Dubrova, te nastavili do parkirališta ispred zgrade info centra.



Karta s lokacijom Dubrove.



Dužina rute 2,21 km.




Post je objavljen 22.06.2020. u 11:29 sati.