Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Nebeske bitke antičkih povjesničara

U svijetlu radarskih i infracrvenih snimka koje su F/A-18 Super Hornet američke mornarice snimili 2007 godine. I koji prikazuju njihove susrete s NLO-ima, a koje su proteklih mjeseci navodno procurile iz Pentagona (kažem navodno jer iz Pentagona ne curi ništa, osim ako nije namijenjeno da "procuri"). Želi vam prikazati da takva svjedočanstva, koja su jednake razine pouzdanosti, postoje još od antike.

Poznati judejsko-rimski povjesničar Josip Flavije piše u knjizi šest „Judejskih ratova“ da u 70-im godinama poslije Krista, kad su rimske vojske ulazile u Jeruzalem, jer su im dosadili mesijanski otpori, kako je nebo iznad Jeruzalema bilo prepuno „nebeskih brodova“ koji su kružili, te da su jeruzalemski svećenici u svojim svetištima čuli glas kako govori „mi odlazimo s ovog mjesta“. Sve to, kaže Josip Flavije, bilo bi teško za povjerovati, da nije bilo velikog mnoštva koje je tome svjedočilo.

Istu stvar nam priča i najveći rimski povjesničar Tacit (Publius Kornelius Tacitus) u petoj knjizi „Povijesti“ da u Jeruzalemu kad su dolazili Rimljani bješe neka bitka na nebu između „nebeskih kočija“ i da se čuo glas koji kaže „božanstva odlaze s ovog mjesta“.

Plinije Stariji (Gaius Plinius Secundus Maior) u 8 knjizi svoje „Naturalis Historia“, kaže da za vrijeme Cimbrijskih ratova (113-101 prije Krista) na nebu Umbrije (središnja Italija) vođena bitka između dvije flote „nebeskih kočija“ jedne koja je došla s istoka i druge sa zapada te je ona s istoka pobijedila.

Danas postoje mnoga viđenja nepoznatih letećih objekta od koji veliki dio možemo prepisati bujnoj mašti ljubitelja SF-a. Međutim, kako istu bujnu maštu možemo prepisati ljudima u antici i srednjem vijeku? Koji o objektima poput aviona ili, ne daj bože, „svemirskih brodova“ nisu mogli imati nikakvu predodžbu, pa ih stoga nisu mogli ni pojmiti. Predlažem također i ovaj link koji svjedoči o nebeskim ratovima nad europskim gradovima u 16 stoljeću, u doba kad je u tim razvijenim gradovima već postojale novine koje su događaj zabilježile.


Post je objavljen 21.06.2020. u 06:26 sati.