Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Tko je bio Noa?

U „Apokrifi starog zavjeta“ jedne od najstarijih talijanskih izdavačkih kuća Utet, iz knjige o Enohu gdje se priča o „Noinoi apokalipsi“, u vezi Noinog rođenja kaže se sljedeće. „kad se rodi, njegova je koža bila bijela kao snijeg i roza kao ruža, kosa na njegovoj glavi bješe kao bijela vuna i lijepe bijahu njegove oči, te kad bi ih otvorio osvijetlio bi cijelu kuću i sva je kuća blistala“. Kad ga vidje njegov otac Lamek, preplaši se i pobjegne, te ode kod svog oca Metuzalemea i reče. Ja sam stvorio drugačijeg sina, nije kao ljudi, već izgleda kao sin anđela s neba, njegovo je stvaranje drugačije i nije poput nas“. Nakon čega posla svog oca njegovom ocu Enohu da potraži objašnjenje, tvrdeći da Noa nije rođen od njega već od anđela te da sumnja kako će se, u njegovim danima, dogoditi nekakvo „čudo“ na zemlji.

Enoh bijaše sedmi patrijarh po redu i onaj za koji stari zavjet kaže da je išao naprijed-nazad s Elohim, dok ga ovi nisu odveli sa sobom i nikad ga nitko više nije vidio. Iako ta loza vuče rodoslovlje od Adama do Isusa, Noa se ne smatra hebrejem. Rabini kažu da Hebreji znaju kako je po zakonu golotinja zabranjena, dok su svi ostali poput magaraca te ih tim zakonom treba učiti.

S obzirom na to da Noa, nakon svoje životne havarije, posadio vinograd i prvim vinom se napio te zaspao gol, i takvog ga sin pronađe, rabini smatraju da nije hebrej jer očigledno nije poznavao zakon. Noa uistinu nije bio hebrej. Noa je imao sina Sema, od kojeg potječu svi Semiti. Sem je, između puno ostalih sinova i kćeri, imao sina Evera, od kojeg, tek sada, potječu svi Hebreji.

Pa tko je bio onda Noa? Izgleda da nije bio Lamekov sin, tvrde da nije bio hebrej, očigledno nije bio u potpunosti ljudsko biće jer je bio plod zemljanke i „anđela nebeskog“. Ali, po opisu i čuđenju kojeg je izazvao, skoro da možemo sa sigurnošću reći da je bio prvi bijelac i to skandinavskog tipa. Jedna od razlika bijelaca u odnosu na sve ostale race je negativni rh faktor. Doduše taj faktor danas nose i ostale race zbog međusobnog miješanja, te svi zajedno u postotku od otprilike 15-18%. Dok svi ostali imaju pozitivnu rh, nazvanu još i ružnim imenom „majmunska rh“ je svi afrički primati imaju taj rh faktor. Znanstvenici tvrde da negativni rh faktor ne bi trebao postojati i nikome nije jasno odakle potječe, a mi možemo teoretizirati da su to ostaci/dokazi miješanja s onim koji su nas stvorili.

Post je objavljen 17.06.2020. u 09:33 sati.