Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

I od boga i od majmuna

Jedan od izvora sukoba u našem polariziranom društvu jest i pitanje dali je čovjek potekao od majmuna ili ga je stvorio bog. Pokušat ću u ovom postu dotaknut se nekih činjenica, kako bi uvidjeli da, koliko god bili blizu istini, nijedna skupina nije u pravu.

Čovjek je u srodstvu s afričkim primatima, u tome nema nikakve sumnje. Ali se od afričkih primata razlikuje po jednom bitnom segmentu. Svi afrički primati imaju 48 kromosoma, odnosno dva para po 24 kromosoma. Za razliku od svih afričkih primata, čovjek ima 46 kromosoma, odnosno dva para po 23 kromosoma.

Da bi bilo moguće da čovjek potječe od majmuna, moralo se, prirodnim putem, dogoditi nešto što je u prirodi istovremeno i vrlo rijetko i nemoguće. Moralo je dakle, u jednom primjerku tko zna kojeg afričkog primata, doći do spajanja dva kromosoma u jedan. Za što smo rekli da je vrlo rijetko, ali i nemoguće da ta jedinka, tu translokaciju gena i preživi.

Druga nemogućnost leži u činjenici da kad bi takva jedinka tu translokaciju i preživjela, skim bi se parila? Za tako nešto bi trebala još jedna nemogućnost kako je u istoj beskrajnoj prašumi, tu translokaciju preživjela još jedna jedinka iste vrste i suprotnog spola. Zatim su se te jedinke u toj prašume trebale preživjeti, naći se i začeti potomke, koji bi se potom parili... s kim? Međusobno sigurno ne, jer bi zbog osiromašivanje genetskog materijala, vrlo brzo iščezli.

U svemu ovome ipak postoji jedan „ali“. Sve je ovo ipak moguće u laboratorijskim uvjetima, i tu na scenu stupa „bog“.

S obzirom na to da živimo u kršćanskom svijetu, držat ćemo se biblije, bez obzira na to što svi stari tekstovi, takozvane mitologije, pričaju isto.

Kad je 1996 uspješno klonirana ovca Doli, postavilo se moralno pitanje kloniranja, zbog straha da ne počnu eksperimenti s ljudima. O pitanju moralnosti i etičnosti postupka pitane su mnoge vjerske ličnosti, filozofi, političari itd. Između ostali upitani su i rabini. Na pitanje moralnosti kloniranja, rabini su odgovorili „kloniranje za nas nije ništa upitno, poznajemo ga preko biblije od davnina. Pogledajte samo kako su stvoreni Adam i Eva“.
Biblija dakle kaže da je Elohim stvorio čovjeka dajući nešto svoje (što sadržava njegovu sliku! Upravo zbog toga je „bog“ stvorio čovjeka na svoju sliku) u nešto zemaljsko.

Jedina stvar u ljudskom biću (pa onda vjerojatno i u biću Elohima) što sadržava njegovu sliku jest DNK. a ono „zemaljsko“ kojem je dao svoj DNK-a je afrički primat, najvjerojatnije Homo habilis, odnosno prvi iz obitelji Homo koji je pokazivao neke konjunktivne sposobnosti.


Post je objavljen 13.06.2020. u 08:57 sati.