Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Geppettov drveni lutak koji je oduševio milijune gledatelja

Da mi je netko prije godinu dana rekao da će mi naslov posta na blogu 12.06.2020. umjesto „Počinje Euro, sretno Vatreni“ biti „Geppetov drveni lutak koji je oduševio milijune gledatelja“, rekla bi mu da nije normalan. No, život je nepredvidiv, priredi nam neugodna iznenađenja kad se najmanje nadamo. Što je tu je, nećemo žaliti za prošlošću, nego se okrenuti budućnosti. S obzirom na to da je Euro odgođen za lipanj 2021., odlučila sam u razdoblju u kojem se trebalo održati prvenstvo, povremeno napisati jedan tekst o prijašnjim europskim smotrama, bilo da je riječ o situacijama na terenu ili izvan njega. Također, osvrnut ću se i na navijače, ali i maskote. Upravo za današnju priču, odabrala sam simpatičnog drvenog lutka, koji je stekao brojne simpatije.

Bilo je to na europskom prvenstvo 1980. u Italiji. To je bila prva europska smotra, na kojoj smo imali prilike vidjeti maskotu. Samim time, velika odgovornost je pala na leđa onih koji su je birali. Bilo je iznimno važno da navijači i maskota „kliknu“, da ona ne bude promašaj. Između nekoliko ponuđenih solucija, izbor je pao na Pinocchia, Geppettovog drvenog lutka iz bajke. Bio je baš kao i „originalni“, u potpunosti izrađen od drveta. Imao velike crne oči, unutar kojih se nalazila bijela strelica usmjerena na desnu stranu, te crnu kosu. Dugi, šiljasti drveni nos bio je bijele boje, a na njegovoj sredini su se još nalazile i crvena i zelena okomita pruga, a to je, ukomponirano sa bijelom bojom u sredini tvorilo talijansku zastavu. Uz to, na glavi je imao bijelu kapu u obliku brodića načinjenog od papira, a na njoj je pisalo Europa80. Odabir maskote pokazao se kao pun pogodak. Nogometni fanovi diljem kontinenta bili su oduševljeni samo njegovom pojavom. Njegov uspjeh bio je od izuzetne važnosti. Naime, kako je Pinochio bio premijerna maskota europskih prvenstava, sve je zanimalo hoće li to ostati samo eksperiment, ili će polučiti uspjeh i tako stvoriti dobar temelj za buduće maskote. Na sreću, dogodilo se ovo drugo.

Mislim da se gledateljima najviše svidjelo to što je prva maskota bila popularni i svima nam dragi lik iz dječje bajke. Radnja Pinokija je smještena u Italiji, što svemu daje dodatnu draž. Svi mi koliko god bili odrasli, volimo se prisjetiti trenutaka, ali i stvari koji su obilježili naše djetinjstvo. Velika većina je sigurno kretala na spavanju tek nakon čitanja bajki braće Grimm i Hansa Christiana Andersena. Među najpopularnijima su bili Snjeguljica, Ivica i Marica, Pepeljuga, te naravno, Pinokio. Možete zamisliti koliko je ljudima bilo toplo oko srca kada su u obliku maskote vidjeli jednog od svojih omiljenih književnih junaka. Svi smo imali neku omiljenu knjigu, igračku ili igru tijekom odrastanja, pa kada je nakon dugih godina pronađemo u prašnjavoj kutiji na ormaru ili pod krevetom, obuzmu nas posebne emocije, koje nas vraćaju u doba kad smo bili neizmjerno sretni, te bez ikakvih obaveza uživali u igranju i druženju sa prijateljima koje moglo potrajati i cijeli dan. Upravo zbog toga je ova maskota bila obožavana, jer su je na neki način promatrali „dječjim“ očima, a tih se uspomena uvijek rado sjećamo.





Post je objavljen 12.06.2020. u 18:27 sati.