Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Povijesni okršaj u srcu džungle

Dvojica velikana svjetskog boksa, Muhammad Ali i George Foreman , sučelili su 30.10.1974. u Kinshasi. Taj legendarni meč poznat je i pod nazivom The rumble in the jungle, što u prijevodu na hrvatski znači grmljavina u džungli. Za borbu na toj, posve neuobičajenoj, ali iznimno atraktivnoj lokaciji, zaslužan je tadašnji predsjednik Zaira( današnja Demokratska Republika Kongo) Mobuto Sese Seko, koji je boksačima osigurao po pet milijuna dolara. Dvoboj Alija i Foremana iščekivao se s velikim nestrpljenjem.

Naime, Muhammad Ali je zbog odbijanja odlaska u Vijetnamski rat suspendiran na tri godine, te me je oduzeta ranije osvojena titula. U svom prvom meču nakon povratka u ring, borio se protiv Joea Fraziera, te je poražen. Ipak Ali je 1974. uzvratio Frazieru, te je dobio priliku da se bori za naslov prvaka protiv Foremana, koji je tada bio u naletu. On je bio veliki favorit za pobjedu , jer je ostao neporažen u čak 40 mečeva, a u njih 37 je nokautirao protivnika u prve tri runde.

Veliki dvoboj u gradu na južnoj obali rijeke Kongo čekao se mjesecima. Boksači su cijelo ljeto proveli u Africi pripremajući se za meč. Tijekom tog razdoblja Ali je postao ljubimac navijača u Africi. Borba se trebala održati u rujnu, ali zbog Foremanove ozljede, prolongirana je za kraj listopada. Na stadionu u Kinshasi okupilo se 60 000 navijača, iako je borba započela u 4 ujutro po lokalnom vremenu. Publika je davala veliku podršku Aliju tijekom cijelog meča. Prijelomni trenutak meča dogodio se u osmoj rundi, kada je Ali je sa dva snažna udarca, prvo lijevom, potom i desnom rukom „složio“ Foremana na pod i osvojio naslov svjetskog prvaka u boksu. Iako su tada ova dvojica legendi bili veliki rivali, nakon te borbe postali su vrlo dobri prijatelji. Sam Foreman je za Alija izjavio da je za njega upravo on najveći boksač svih vremena. O ovom kultnom okršaju, 1996. je snimljen i film, „Kad smo bili kraljevi“, te je nagrađen Oscarom.

Ovaj dvoboj dvojice boksačkih giganata u srcu Afrike, jedan je od najvećih mečeva svih vremena, a mogli bi bez imalo pretjerivanja reći i jedan od najvećih sportskih događanja ikada.





Post je objavljen 04.06.2020. u 17:48 sati.