Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

I kad ne rade dućani nedjeljom
Kad si mali i na selu. Šta ćeš onda?

Inače kad mi usfali domaćih jaja odem preko u pekaru koja ih dobiva jednom tjedno i kupim. Oni rade svaki dan, puno radno vrijeme što će reći od 6 ujutro do 19 navečer, čak i nedjeljom od 6 do 10 ujutro.
Osim kad je vjerski praznik, kao danas, onda možeš prekrižiti jaja u startu. A moja banda je jučer ničim izazvana prvo skuhala 10 komada na tvrdo kuhano, da im se nađe, a onda još i opalila po smjesi za palačinke i smazala još četiri preostala komada. I šta ja sad jadna da činim kad su me tako desetkovali ni iz čega.
Moram upregnuti vozilicu i uputiti se do prvog mljekomata jer tamo obično prodaju svoje proizvode, a i svi lokalci na puškomet. Pa ću između tih jaja koje mene zanimaju moći ako poželim kupiti i neke kobasice iz lokalne proizvodnje ali sa sastojcima koje ja nikad ne bi odobrila ali to nije moj problem, pa i neke sireve lokalaca za koje isto sumnjam da znaju šta rade. Zato se držim mlijeka i jaja i priznajem samo mlijeko pašnih životinja.
A ovo drugo ko voli nek izvoli. Ili drugim riječima, sam pao sam se ubio.

Ove lokalne pekarne su zakon, tu možeš kupiti ultrahladno pivo i popiti ga na stepenicama pekarne ( to je nešto za našeg NF-a), što malo ljudi radi ali ima ih. Pogotovo znaju doći poveća ekipa motociklista, popit pivo i otfurat se dalje. Gari dobi slom živaca ali jebiga, svakom svoje. Ipak smo mi na pivskoj ruti. Kak kod nas u Hr imamo vinske, tak je tu početak te pivske rute koje ide prema Regensburgu i prolazi kroz cijeli Halertau. Tu se uzgaja hmelj za pivo u svijetskim razmjerima. Trećina svijetskog uzgoja hmelja je tu. Ako ne i više. Imam prilično stare reference.

Ako koga zanima, tu je u blizini najstarija pivnica na svijetu, to je Weihenstephan koju su napravili Benediktinci još 725. godine i oni su osnovali tu pivovaru. Ako je netko u blizini, uvijek ga mogu profurati po oklici nije problem, ja sam na petnaestak kilometra, a to je za njemačka mjerila, mačji kašalj ;)

Kad se zaželim pive i ako kuham neku veliku klopu za puno ljudi, onda mi je hladno pivo kraj svijeta, mi tu u susjedstvu imamo svoju pivovaru pa ne rabimo pivo iz Freisinga tj od Benediktinaca, nego iz lokalne pivovare za koju ja pod punom odgovornošću mogu tvrditi da je puno kvalitenija i bolja nego bilo koja od onih koje se nude ili u Minhenu li u Freisigu. Ja sam rođeni lokalpatriot, pa makar i dotepenec. Pivo se zove Schlossbrauerei-Au-Hallertau. Ja volim Pils ali i Helles im je maestralan, a tek u pivovari, mmmm...imaju točeno mlado pivo koje je vrhunac sreće i veselja. A i sve ostele sorte su im sjane zavisno u koju se svrhu i uz koju klopu rabe. No ja najviše preferiram Pils kod svih pivovara jer znam da me neće ubiti mild aromom koja mi se gadi iz dna duše. Totalno sam antiprotivna svim njemačkim ukusima.
Čak i kad kod surog Turčina kupujem ljute feferone pitam uvijek da li su to njemački ljuti ili turski ljuti, da znam s kim posla imam.

Post je objavljen 01.06.2020. u 07:10 sati.