Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

Kruh iz loncaJedan sasvim drugačiji iako ne baš standardan, a zna se da u Paleo prehrani nije nedozvoljen, već naprosto nije preporučljiv.
Ako imate bilo kakvih problema sa crijevima, ovaj ćete kruh preskočiti. Ako ste na Paleo prehrani jer ste zdravi ali imate manjak kilograma (da, da ima i takvih slučajeva), ponekad možete zažmiriti na jedno oko i pojesti malo ovog kruha bez da vas pere grižnja savjesti ili da vam kasnije bude zlo.

Ako pogledamo LCHF/Paleo tabelu namirnica, vidjet ćemo da je kruh i jela od žitarica na samom dnu/vrhu (zavisi s koje strane gledate) u kategoriji rijetko ili nikad korištenih namirnica. Pogotovo se gleda da kad se već jedu žitarice da budu kvalitetno uzgojene, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja (ili vlastitog) i da je mlin na kojem su mljevene nekontaminiran raznim nedozvoljenim supstancama. Da su žitarice po mogućnosti prethodno klijale, pa sušene pa mljevene ili ako je to nemoguća misija (kao što često je), da je bar onda to kruh od kiselog tijesta sa žitaricama koje nemaju agresivan gluten). Jest će ga djeca ako već nitko drugi iz ekipe Paleo/LCHF-ovaca.
Vi ostali uživajte u ovom zaista fantastičnom kruhu.

Za to nam je potrebno:
900 grama raženog brašna 
800 grama pirovog brašna
50 grama kiselog tijesta ili 4-6 grama svježeg kvasca
1/2 kavene žličice (prstovet) smeđeg šećera
2-3 jušne žlice soli (kruh traži i podnosi dosta soli)
100 ml djevičanskog maslinovog ulja
oko 500 ml tople vode (možda i više)
vatrostalna zdjela ili još puno bolje - keramička posuda sa poklopcem

Priprema:

U veeeeliku posudu obla dna (emajliranu ili plastičnu) usipati sve brašno i dobro ga izmiješati rukama. Izdubiti u sredini rupu do dna i tu staviti kiselo tijesto ili kvasac nadrobiti na sitne komadiće, pošećeriti pa zaliti sa dvjesto mililitara toplije vode iz slavine. Promiješati sa kuhačom ili rukom, dok se kvasac iz sredine ne sjedini u mutnu smjesu. Ne dirati rub sa brašnom, samo sredinu! 
Poklopiti velikim poklopcem i ostaviti da se diže narednih pola sata. Neka posuda bude na sobnoj temperaturi ali ne na propuhu. Kad se nadigne pjenica (prokvasa) umiješati sa preostalom vodom pa izraditi tijesto. Odvaditi 150 grama i spremiti u hladnjak za drugu seriju (to vrijedi samo sa kiselim tijestom). Sada posoliti, dodati maslinovo ulje i izraditi čvrsto i žilavo tijesto. Preklapati ga dvadesetak puta. Ako se jako lijepi, dodati po rukama još pirovog brašna. Kad je tijesto izrađeno (10 - 25 minuta jakog miješanja, najbolje rukama ali može i mikserom, a tada je i 10 minuta uvrh glave) i zadnja ruka prebačena tijesta pala, staviti u posudu u kojoj se izrađuje i pokriti prijanjajućim poklopcem te ostaviti da počiva 3 do 5 sati, a može i duže, pogotovo ako se radi sa kiselim tijestom. Može i preko noći ostati bujati tako lijepo pokriveno na toplom. Dapače. Za kiselo tijesto taj postupak dizanja je jako važan. Kad se tijesto dobrano diglo, bar dvije ili tri svoje prijašnje mase (zato treba posuda biti velika), prebaciti ga na pobrašnjenu dasku i ponovo dobro izmijesiti ali ovaj puta na drugačiji način. Nakon što tijesto postane elastično izvlače se krajevi i prebacuju preko sredine u križ. Ne ga gnječiti kao na početku zbrda zdola. Kad je tako izrađen desetak minuta, sa licem ga staviti ponovo u posudu u kojoj se dizao na pobrašnjenu krpu. Sad ugrijati pećnicu na 240 stupnjeva i u nju staviti da se grije, keramičku posudu u kojoj će se peči kruh. Nakon destak minuta,
izvaditi vrući lonac/keramičku zdjelu i ubaciti kruh, tj tijesto skupa sa krpom onako sve zajedno unutra. Krpu izvaditi, naravno, kruh nožem zasjeći uzduž i poprijeko ili kako vam se svidi, a poklopac, vruć također staviti gore i u pećnicu na 35 minuta na 240 stupnjeva.
Nakon toga otklopiti da se kruh zapeče i dobije lijepu boju još 25-30 minuta.

Nakon pečenja obavezno odmah izvaditi iz kalupa, okrenuti leđima prema gore, namočiti tu koru hladnom vodom, onako rukom pa koliko ulovite i dobro ga istapšati, kad se ohladi lijepo će se rezati. Sad ga zamotati u veliku krpu i staviti na rešetku negdje na hladnom mjesto da se skroz ohladi. Samo hladan kruh se lijepo reže bez da se mrvi.


Post je objavljen 31.05.2020. u 11:12 sati.