Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrinjaglobe

Marketing

31. 05.20202. Svjetski dan nepušenja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 1987. godine Svjetski dan bez duhana kako bi privukla globalnu pozornost na duhansku epidemiju i na preventivnu smrt i bolesti koje izaziva.



Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa, a pedesetak pouzdano kancerogeno. Najpoznatiji je nikotin - spoj koji uzrokuje ovisnost. Iako je najizloženiji dišni sustav, negativan utjecaj duhanskog dima očituje se u cijelom organizmu.
Pasivno pušenje također je vrlo opasno i štetno za zdravlje, uzrokuje zloćudne bolesti te mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti. Upotreba nikotina i duhanskih proizvoda povećava rizik od raka, kardiovaskularnih i plućnih bolesti.

To je osobito važno u aktualnoj situaciji jer istraživanja pokazuju da pušači imaju veći rizik od razvoja teškog oblika bolesti uslijed infekcije koronavirusom SARS-CoV-2, u usporedbi s nepušačima.

Tema za Svjetskog dana nepušenja 2020. jeste: „Zaštita mladih od manipulacije u industriji i njihovo sprječavanje u korištenju duhana i nikotina“


Post je objavljen 29.05.2020. u 21:42 sati.