Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psihologijalsz

Marketing

PRESTATI PUŠITI

Upotreba duhana vodi u ovisnost o nikotinu i ozbiljne zdravstvene probleme. Prestanak pušenja uvelike smanjuje rizik od razvoja bolesti povezanih s pušenjem. Ovisnost o nikotinu je stanje koje često zahtijeva ponavljanje tretmana, ali postoje provjereni tretmani i sredstva koja olakšavaju prestanak pušenja. Pušači mogu i prestaju pušiti.
Ako ste pušač, vjerojatno ste (barem donekle) zabrinuti što pušenje sve čini vašem zdravlju. Vjerojatno brinete i zbog toga što je teško prestati pušiti. Nikotin je visoko adiktivna tvar što znači da lako i brzo izaziva ovisnost i da se je vrlo teško odviknuti. Naročito ako to radite bez pomoći. Zapravo, većina pušača ne uspije kod prvog pokušaja. No, moguće je prestati pušiti.


KAKO SE SVE PRESTAJE PUŠITI

Većina bivših pušača prestaje i bez ulaska u neki poseban tretman (Hughes, Stead, Hartmann-Boyce, Cahill, et al., 2014). Ipak, znanstvena istraživanja potvrdila su učinkovitost nekoliko pristupa koji mogu olakšati onima koji žele postati nepušači. Ovisnost o pušenju ima dvije dimenzije: tjelesnu i psihološku. Tjelesna ovisnost je ovisnost o nikotinu, a psihološka se odnosi na razloge zbog kojih netko uopće počne i nastavlja pušiti. Tu se mogu vidjeti sličnosti i s ovisnošću o alkoholu - nekome je to način opuštanja, nekome bijeg od stresa, netko se nagradi pušenjem cigarete... Pomoći mogu različiti oblici savjetovanja i lijekovi, a učinkovitost je veća ako se primijene kombinirano. Terapija lijekovima podrazumijeva nikotinsku nadomjesnu terapiju i lijekove koji smanjuju žudnju za nikotinom. Psihološku ovisnost može se otkloniti uz pomoć:
• kratkog savjetovanja i podrške liječnika,
• individualnog, grupnog ili telefonskog savjetovanja,
• kognitivno – bihevioralnog treninga,
• psihoterapije (koja zahtijeva nešto intenzivniji kontakt klijenta i terapeuta),
• programa odvikavanja putem aplikacija razvijenih za pametne telefone.





ZAŠTO JE TAKO TEŠKO PRESTATI PUŠITI?

Već samo donošenje odluke je teško, a sve dodatno otežava i činjenica da odvikavanje od nikotina prati sindrom apstinencijske krize: razdražljivost, tjeskoba, nemogućnost koncentracije, pojačani apetit.




VEĆ STE PROBALI PRESTATI, ALI NIJE IŠLO? POSTOJI RACIONALNO OBJAŠNJENJE, A IMA I LIJEKA.

Da biste prestali pušiti, važno je da budete na to spremni – emocionalno i mentalno. Neki ljudi su spremniji od drugih. Jasniji uvid daje nam uvid u model pet stadija promjene koji su razvili psiholozi Prochaska i DiClemente.
U prvom stadiju osoba nema stvarnu želju prestati pušiti, ali to ipak pokušava zbog pritisaka iz okoline. U drugom stadiju osoba razmišlja o tome da će prestati jednog dana i sada to stvarno želi, ali još nije ništa poduzela da to i učini. Priprema, ili treći stadij, obilježen je poduzimanjem malih koraka kao što je smanjivanje broja dnevno popušenih cigareta ili prelazak na blažu marku. Ulaskom u četvrtu fazu zapravo počinje zbilja ostvarivati svoj plan. Prestaje pušiti i mijenja sebe te uvodi promjene i u svom okruženju, a sve kako bi lakše prevladala žudnju za pušenjem. Računa se da se osoba zadrži u ovom stadiju otprilike pola godine. Posljednji stadij je održavanje promjene i smatra se da ga je osoba ostvarila ako godinu dana ne puši. Konačno uspijeva izaći iz začaranog kruga!






Savršeno, zar ne?! ALI…. ovaj proces više je nalik grčevitom usponu po skliskom toboganu nego sigurnom koračanju po čvrstim stepenicama. Poznato je da otprilike 75% onih koji prestanu, ponovno propuši. Što se dogodi? Povratak na staro ili RECIDIV. Ovo je najrizičniji trenutak u procesu promjene i tada je lako moguće da se osoba vrati na sami početak, da „sklizne“ u stadij pretkontemplacije i samoporažavajućih misli. Osoba tada počne sebe doživljavati kao gubitnika, slabića i kao manje vrijednu osobu, nekoga tko nema karakter, ni čvrstinu da ustraje. A pri tome ne zna da je to sastavni dio puta do izlaza i da je olako upala u zamku. Većina bivših pušača imala je tri neuspješna pokušaja prije nego li su se doista zauvijek riješili ove navike. Važno je znati da u trenutku slabosti nema ništa loše, da je važno zadržati fokus na odluci koju smo donijeli, biti njegujuć prema samom sebi i, jednostavno, sljedeći dan samo nastaviti tamo gdje smo stali. NISAM GUBITNIK I SLABIĆ AKO SAM POSRNUO I ODLUČIO SE PONOVNO OSOVITI NA NOGE. Upravo time dokazujem svoju snagu!









KAKO MOGU PRESTATI
Ne postoji jedan, jedinstveni način. Nema čarobne formule. Može vam koristiti uključivanje u program škole nepušenja. Ali evo i nekoliko naputaka, koje bismo mogli svrstati u kategoriju „tajne i trikovi“.




PRVA DVA TJEDNA SU KRITIČNA ZA USPJEH.
Ako osoba uspije izdržati bez pušenja prva dva tjedna, puno su veće šanse da će potpuno prestati. Zato je važno baš u ovom periodu maksimalno se potruditi i pružiti priliku samom sebi.
U ta prva dva tjedna sve se vrti oko odvlačenja pažnje s pušenja, okupacijom drugim aktivnostima, sadržajima. Također je važno i postaviti se njegujuće prema samom sebi, ne biti prestrog. Okupirati se je najlakše zabavnim aktivnostima koje nisu stresne i, općenito, izbjegavati visokostresne situacije.
ZAOKUPITE SE
• Ne budite sami. Isplanirajte druženje s prijateljima. Izađite iz kuće. Odite u šetnju, vožnju biciklom ili u teretanu. Otiđite na predstavu. Ugodite sebi.
• Neka vam ruke budu što češće zauzete. Držite neki predmet u ruci, a da to ne bude cigareta – olovku, slamku, čajnu žličicu.
• Pijte puno vode.
• Pozovite ljude koji su vam se ponudili pomoći. Većina njih razumije koliko je ovo teško i bit će im drago vidjeti da ste prihvatili izazov. Nemojte u tome biti sami ako već imate izbora.
• Ako osjetite žudnju i ne činite ništa, osim što je pokušavate otrpjeti i izdržati, zapravo joj dajete prostora da ojača.
• Opustite se i koristite vježbe dubokog disanja.
IZBJEGAVAJTE RIZIČNE SITUACIJE
• Nemojte provoditi vrijeme s pušačima. To je ista stvar kao da se ovisnik o kokainu druži s drugim ovisnicima o kokainu. Bez obzira koliko su dobronamjerni i koliko vas podržavaju vaši prijatelji pušači, oni još uvijek predstavljaju visokorizično okruženje barem prvih nekoliko mjeseci.
• Uvježbavajte kako ćete postaviti granicu, to jest kako ćete reći „Ne, hvala, više ne pušim.“
• Budite svjesni toga da ćete doći u situaciju visokog rizika koju niste mogli predvidjeti, ni zamisliti. Ako se nađete u takvoj situaciji, već sad odlučite i planirajte kako ćete se ustati i brzo se maknuti iz nje.
• Promjena okruženja može jako pomoći.




Žudnja za nikotinom i okidači – „formula“ SUPI
Određene dnevne rutine (npr. jutarnja kava, poslije ručka, druženje s prijateljima u omiljenom kafiću) ili osjećaji (npr. stres, nervoza, zabrinutost) često su okidači, to jest situacije u kojima ćete najprije pomisliti na cigaretu. Takvi okidači mogu vas vrlo snažno blokirati dok pokušavate prestati. Kad otkrijete svoje vlastite okidače koji vam stvaraju poriv na pušenje i bude vam žudnju, onda ste u poziciji da možete stvoriti svoje odgovore na njih. Drugim riječima tada možete razviti nove mehanizme suočavanja kojima ćete zamijeniti duhan.
Nikotinski okidači su uobičajeni i razlikuju se od osobe do osobe. Upravo zato je važno detektirati svoje vlastite i pripremiti se unaprijed. Čak i ako traju samo nekoliko minuta, mogu jako otežati vaš proces odvikavanja. Dakle, ako osjetite žudnju prakticirajte „SUPI“ (Stani, Udahni, Popij, Izbroji):
- odgodite poriv na pušenje = STANI, PRIČEKAJ, ODGODI
- dišite duboko = UDAHNI
- pijte vodu = VODA
- skrenite svoje misli = IZBROJI do 100, MOLI

Slijedi pregled nekoliko najčešćih okidača za pušenje i načina kako ih izbjeći.









Razgovor sa samim sobom

Žudnja u pravilu traje najduže pet do deset minuta. Ako za to vrijeme uspijete skrenuti svoju pažnju na nešto drugo, žudnja će proći. Kad pomislite da biste baš sad mogli zapaliti jednu, razgovarajte sami sa sobom i zaokupite se nečim:
o „Ne želim vjerovati da je pušenje jače od mene.“
o „Neću dozvoliti cigareti da vlada mojim životom.“
o „MOJ IZBOR je biti nepušač.“
o „Dan po dan i doći ću do svog cilja.“



NIKOTINSKA APSTINENCIJSKA KRIZA SE MOŽE UBLAŽITI

Nikotin je vrlo snažna droga koja utječe na različite dijelove našeg tijela, posebice na mozak. Zna se da prestanak pušenja nije lak, no za trajno rješenje je ključno riješiti se ovisnosti o nikotinu. Simptomi koji se pritom javljaju mogu biti neugodni, ali je korisno i važno znati da su uobičajeni i, što je najvažnije, samo privremeni. Bitno je ostati pozitivan usprkos svemu. Ti simptomi su zapravo znak da se vaše tijelo oporavlja od štete koju su uzrokovale cigarete. Najjači su na samom početku procesa prekida pušenja. Kad prestajete pušiti imat ćete jaku žudnju za cigaretom, osjećati glad, često kašljati, imat ćete glavobolje, teško ćete se koncentrirati, imati zatvor, osjećati se umorno, boljet će vas grlo, teško ćete spavati. Ohrabruje znati da simptomi i žudnja s vremenom blijede - što dulje ne pušite, oni postaju sve slabiji.

Slijedi pregled nekoliko najčešćih simptoma i preporuka kako ih prevladati.

GLAD
Nikotin potiskuje želju za hranom pa je normalno da osjetite pojačanu glad kad prestanete pušiti. Također ćete primijetiti kako hrana bolje miriši i ima bolji okus. To se događa stoga što pušenje otupljuje osjetne receptore na jeziku, a njihovo se funkcioniranje sada vraća u normalu. K tome, neugodan osjećaj u želucu koji tumačimo kao glad može biti samo znak da se prilagođava slini koja pri gutanju više ne donosi štetni nikotin.
„PROTUOTROV“ za glad: Planirajte zdrave, uravnotežene obroke da biste izbjegli debljanje. Držite zdrave grickalice nadohvat ruke, pijte puno vode i uživajte u nanovo vraćenom osjetu okusa!

KONSTIPACIJA / ZATVOR
Nikotin stimulira naš metabolizam, proces kojim tijelo razgrađuje hranu i pretvara je u energiju. Nakon što prestanemo pušiti, možemo primijetiti da nam je teže odlaziti na WC, ali se može spriječiti time što se pije više vode.
„PROTUOTROV“ za zatvor: U svoju prehranu uvedite više namirnica koje sadržavaju vlakna, poput povrća, voća i cjelovitih žitarica.

ZNOJENJE
To je jedan od načina kako se naše tijelo oslobađa toksičnih spojeva. Ako primijetite da se pojačano znojite otkad ste prestali pušiti, to je znak da vaše tijelo izbacuje štetne tvari koje ste pušenjem unijeli u svoj organizam.
„PROTUOTROV“ za znojenje: Pobrinite se da pijete dovoljno vode kako biste nadomjestili tjelesne tekućine koje pojačano gubite.

SVRBEŽ NA DLANOVIMA, STOPALIMA ILI VLASIŠTU
Pušenje otežava cirkulaciju krvi kroz tijelo. Kad prestanemo pušiti, krvotok se popravlja i vraćaju se osjeti u ruke, noge i tjeme.
„PROTUOTROV“ za svrbež: Tjelovježbom pomognite svome tijelu da obnovi cirkulaciju i protok krvi vrati u normalu.

NESANICA
Po prestanku pušenja, možete se osjećati umorno, a da ipak ponekad ne možete zaspati.
„PROTUOTROV“ za nesanicu: Prije odlaska na spavanje vježbajte duboko disanje i druge vježbe opuštanja. Pomoći mogu i biljni čajevi, topla kupka, čaša toplog mlijeka. Ako teškoće spavanja potraju, potražite pomoć liječnika. Probajte s vježbom disanja 4-7-8:
• udišite kroz nos brojeći do 4
• zadržite dah brojeći do 7
• izdišite kroz usta brojeći do 8
• sada ponovite ovaj ciklus još tri puta.

POSPANOST
Nikotin je stimulans. Kad se riješimo duhana, u početku se možemo osjećati umorno jer se tijelo počinje prilagođavati na nove uvjete.
„PROTUOTROV“ za pospanost: Redovita tjelovježba vam može pomoći da bolje održite ritam spavanja. Na samom početku procesa je korisno planirati i dodatno vrijeme za spavanje, kako biste dali sami sebi dovoljno vremena za prilagodbu.

RAZDRAŽLJIVOST
Kad prestanete pušiti, vrlo lako će se dogoditi da vas smetaju i iritiraju sitnice. To nije rijetkost, no s vremenom bi trebalo biti sve slabije. Ovisnost o nikotinu stvara stres. Žudnja za nikotinom je također izvor stresa jer tijelo počinje apstinirati. Žudnja obično traje 5 do 10 minuta. Jest neugodno, ali isplati se otrpjeti je.
„PROTUOTROV“ za razdražljivost: Prestanak pušenja je težak, ali najteže vrijeme su prvi dani ili tjedni. Na početku se često nagradite za svoj napor. To ne treba biti neka velika i skupa nagrada, već jednostavno neka sitnica ili vrijeme provedeno u omiljenoj aktivnosti. Ovo će pomoći da cjelokupno iskustvo odvikavanja bude pozitivnije.


ZAVRŠNI KORACI – ODRŽAVANJE PROMJENE I NOVE STRATEGIJE SUOČAVANJA

PRESTAJTE PUŠITI DAN PO DAN.
Ne razmišljate o prestanku kao o nečemu što je dugoročno i zauvijek. To može jako preplaviti neugodom i natjerati vas da odustanete. Radije zauzmite pristup „dan po dan“, a ti dani će se onda samo redati.

BRIGA O SEBI
Budite dobri prema sebi. Ovo je vjerojatno najvažnija, a opet, najmanje cijenjena strategija kada prestajemo pušiti. Nekome tko se bori s ovisnošću često je vrlo teško biti dobar i njegujući prema samom sebi.
Vjerojatno ćete imati poriv da ne nagrađujete sebe dok ste u procesu, mislit ćete da to još ne zaslužujete. Možda ćete misliti da ćete nagradu zaslužiti samo ako izdržite dugi period u kojem niste pušili. Ali to je nekorisno. Ovo je zapravo vaša prilika da naučite nove, učinkovitije strategije suočavanja. Vrlo su osobni načini na koji netko može biti dobar prema sebi. Dozirajte nove nagrade, kao što ste prije dozirali pušenje. Sada se učite na nove načine razmišljanja koji će vam biti korisni u budućem životu. Nije preporučljivo držati dijetu dok se pokušava prestati pušiti. Ako sebe uskratimo za previše toga odjednom, to nam se može obiti o glavu. Umjesto toga jedite više voća i povrća.

PROSLAVITE SVOJE POBJEDE
Ne usmjeravajte se na teškoće i ne ignorirajte uspjehe ma kako mali bili.
Vjerojatno ćete otpisivati pozitivne stvari u vašoj borbi i fokusirati se na negativno. Takav selektivni pristup je dio ljudske prirode. No, nemojte podcjenjivati svoje pomake u željenom smjeru i koliko ste odmakli u tom procesu. Potkrijepite svoje pobjede, koliko god vam se one u tom trenutku činile malene.
• Jednom tjedno novac koji ste uštedjeli ne kupujući cigarete potrošite na nešto pozitivno da se počastite. Ili ga odvojite na stranu i uštedite za neko veće putovanje.
• Odredite si manje međuciljeve u procesu odvikavanja, isplanirajte kako ćete pratiti njihovo ostvarenje i, kad ih ostvarite, obilježite ih malom ceremonijom.
• Nagrade ne moraju biti financijske prirode. Možete planirati da se počastite dodatnim druženjem s prijateljima i napravite zajedno nešto što vas svih veseli i opušta.

UPRAVLJANJE STRESOM
• Puno se odmarajte i zdravo se hranite. Nedostatak sna i pretjerivanje sa šećerom su poznati okidači.
• Kad osjetite žudnju, posegnite za zamjenom koja će umjesto cigarete stimulirati područje usta – žvačite žvakaću gumu, ogulite i pojedite mrkvu ili neko drugo sirovo povrće, bombon bez šećera, „prebacujte“ po ustima slamku ili čačkalicu.
• Stres je veliki okidač za pušenje.
• Opustite se, vježbajte duboko disanje. Koristite prethodno spomenutu vježbu 4-7-8.

ODRŽAVANJE
• Kad osjetite žudnju, prisjetite se koliko se već do sada bili snažni i izdržali.
• Prisjetite se što su bili vaši razlozi za prestanak.
• Odlučno odbijte dozvoliti ovisnosti da vas pobijedi.
• Sjetite se što dobivate za svoje zdravlje, financije i obitelj.
• Podsjetite se da ne postoji nešto kao „ma, samo ću jednu“.
• Počnite sebe gledati kao nepušača. To je krajnji dobitak. Oslobađate se stanja u kojem vaša ovisnost kontrolira vas.


NEŠTO O NIKOTINSKOJ ZAMJENSKOJ TERAPIJI

Nikotinska zamjenska terapija može pomoći u odvikavanju, jer ta sredstava (nikotinski flasteri, žvakaće gume, sprejevi za nos, inhalatori i pastile) sadrže male doze nikotina koje mogu pomoći u prevladavanju simptoma apstinencijske krize. Ova terapija, prema nekim izvorima, može u rasponu od 50% do 70% povećati stopu prestanka pušenja.
Međutim, važno je naglasiti da ovaj vid terapije nije zamjena na nove strategije suočavanja. Ona služi za lakše oslobađanje od fizičke ovisnosti o nikotinu, ali ne rješava psihološku ovisnost o pušenju.

Za neke ljude ova terapija nije prikladna zbog alergija ili nekih drugih stanja. UVIJEK TREBATE ZATRAŽITI SAVJET SVOG LIJEČNIKA, prije nego se odlučite za ovaj pristup.

Također je važno znati da i nepravilno korištenje nikotinske zamjenske terapije može dovesti do nikotinskog predoziranja i trovanja nikotinom. Ovo su simptomi koji mogu ukazivati da ste se predozirali:
• uznemirenost, drhtanje
• glavobolja
• prebrzi puls, nepravilan srčani ritam
• mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev
• hladan znoj, blijeda koža

Još ozbiljniji simptomi zbog kojih se što prije trebate javiti liječniku su sljedeći:
• narušen vid ili sluh
• vrtoglavica ili nesvjestica
• ubrzano disanje
• zbunjenost i dezorijentiranost
• epileptični napadi






ZAŠTO UOPĆE PRESTATI PUŠITI?

Napravite popis SVOJIH razloga za prestanak.

Mnoštvo je poznatih činjenica koje idu u prilog racionalnom stavu da pušenje nije zdravo, da šteti nama i našim najbližima na mnogo različitih načina. Većina pušača toga je svjesna i svakodnevno su „bombardirani“ takvim podacima. Međutim, racionalni argumenti često nisu dovoljni da se odlučimo prestati. SAMO VI možete donijeti odluku jeste li spremni prestati pušiti. Stoga je važno da vama osobno bude kristalno jasno zašto ste donijeli takvu odluku i što je to što će vas održavati, pomoći vam da ne odustanete.





Popis vaših osobnih razloga za prestanak pušenja će biti temelj za izradu vašeg plana prestanka, on će vam pomoći da održite svoju odlučnost da prestanete pušiti, a njihovo ostvarenje povećat će vaše samopouzdanje i samopoštovanje. Popis vaših razloga bi mogao sadržavati i ovo:
• Popravit ću svoje zdravlje.
• Smanjit ću rizik da dobijem neku bolest.
• Zaštitit ću svoju obitelj ili prijatelje od izlaganja pasivnom pušenju.
• Uštedjet ću novac.
• ….


Podsjetite se koje su prednosti nepušenja i štete od pušenja

PREDNOSTI NEPUŠENJA

Prestankom pušenja krvne žile se počinju oporavljati i cirkulacija se poboljšava.
Prestankom pušenja rizici od razvoja ozbiljnih bolesti (poput raka pluća i drugih vrsta karcinoma) opadaju, smanjujući šansu za razvoj kroničnih bolesti i smrt.
Prestankom pušenja ljudi oko Vas neće morati udisati Vaš dim.
Nakon tri mjeseca nepušenja Vaša pluća će funkcionirati 5 do 10 % bolje.
Prestankom pušenja otkrit ćete da možete lakše disati.
Vaša pluća će se započeti čistiti od sluzi i drugih nečistoća.
Prestankom pušenja ugljični monoksid napušta tijelo, čime raste razina Vaše energije.
Već nakon 48 sati od početka nepušenja hrana će imati bolji okus.
Prestankom pušenja cirkulacija u koži se poboljšava i vraća se njezin zdravi sjaj.
Tvoj će dom mirisati ljepše i svježije kada prestaneš pušiti.
Održi svoj dom zdravim, bez čestica iz duhanskog dima.
Prestankom pušenja smanjuješ rizik od srčanog udara.
Jesi li znao da pušači dva puta češće umiru od bolesti srca u odnosu na nepušače?
Prestankom pušenja smanjuješ rizik od raka i kronične opstruktivne bolesti pluća.
Nakon pet godina apstinencije imat ćete upola manji rizik za dobivanje srčanog udara u usporedbi s pušačem.
Nakon 10 godina nepušenja, vjerojatnost da dobijete rak pluća je upola manja nego u pušača, a vjerojatnost dobivanja srčanog udara je kao u nekog tko nikada nije pušio
Smanjeni rizik obolijevanja od bolesti srca, moždanog udara i bolesti perifernih žila (suženje krvnih žila izvan srca).
Smanjeni rizik od bolesti srca unutar jedne do dvije godine nakon prestanka pušenja.


ŠTETE OD PUŠENJA

Od posljedica pušenja u svijetu godišnje umre oko 7 milijuna ljudi.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi broj ljudi koji nastanjuju Gospić i Perušić zajedno ili jedan i pol Otočac.
Amerikanci su za sebe izračunali da posljedice pušenja cigareta svake godine izazovu više smrti nego zlouporaba alkohola, drogiranje, ubojstva i prometne nesreće zajedno (Mokdad, Marks, Stroup & Gerberding 2004).
Više pušača umire od srčanih bolesti i moždanog udara nego od raka pluća.
Pušenje uzrokuje dijabetes tipa 2 – pušači imaju 30-40% više šansi da će dobiti dijabetes (CDC, 2014 Surgeon General's Report: The Health Consequences of Smoking)
Pušenje smanjuje plodnost. Prestankom pušenja žene koje nastoje zatrudnjeti će povećati svoju šansu za zdravom trudnoćom i zdravom bebom.
Žene koje prestanu pušiti za vrijeme trudnoće smanjuju rizik da rode dijete smanjene porođajne težine.
Pušenje može jako oštetiti pluća. 80% kroničnih opstruktivnih bolesti pluća uzrokovano je upravo pušenjem.
Pasivno pušenje je posebno opasno za djecu. Djeca čiji roditelji puše imaju veći rizik za razvoj astme i mnogih drugih zdravstvenih problema.
Pušenje postaruje kožu, smanjuje njezin sjaj, pojačava bore i čini je beživotnom. Također povećava rizik od razvoja psorijaze i drugih kožnih bolesti.
Pušenje može pogoršati cirkulaciju, što može dovesti do gangrene i amputacije udova ili dijelova tijela.
Pušenje uzrokuje estetske probleme kao što su žuti zubi i zadah iz usta te otupljuje osjet okusa.
Duhanski dim sadrži smrtonosnu mješavinu preko 7000 kemijskih spojeva, od kojih su stotine štetne, a njih oko 70 uzrokuje rak. (Kenford, Fiore, Jorenby, Smith, et al., 2012)

OVO SU SAMO NEKE OD ŠTETNIH POSLJEDICA. NE POSTOJI ORGAN, NI SUSTAV U NAŠEM TIJELU KOJI JE ZAŠTIĆEN OD OPASNOSTI PUŠENJA. NEMA SMISLA NAVODITI CIJELU LISTU JER BI TO BILO PREDUGO I PREDEPRESIVNO.


PRESTANAK PUŠENJA DOBAR JE ZA ZDRAVLJE, ALI I ZA NOVČANIK!

Osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno, čija je cijena 26 - 30 kn, godišnje popuši od 9.490,00 do 10.950,00 kn. U jednoj godini prosječni pušač popuši više od jedne prosječne hrvatske plaće (49-72 % više).
Prestanak pušenja predstavljao bi uštedu nakon koje biste si u jednoj godini mogli priuštiti sljedeće ekvivalente:
- nabaviti 3 Play Station IV igraće konzole
- obaviti tehnički pregled i obnovu registracije za 2 vozila
- 21 puta puniti kvalitetnijim gorivom spremnik zapremine 50 l
- kupiti 4 skuplje Moschino torbe
- odlaziti redovito u salone za uljepšavanje i to u društvu prijateljica koje biste mogli počastiti tretmanom i pritom se ugodno družiti:
o 105 (ili 8 mjesečno) klasičnih pedikura
o 135 (ili 11 mjesečno) francuskih manikura
o 79 (ili 6 mjesečno) klasičnih masaža cijelog tijela





PROCIJENITE SVOJU MOTIVACIJU I PROGNOZIRAJTE KOLIKO ĆETE BITI USPJEŠNI




Ukoliko ste razmišljali o tome da prestanete pušiti ili vas naprosto zanima više o ovoj temi, obratite nam se:
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE- Odsjek za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja



Post je objavljen 28.05.2020. u 09:23 sati.