Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FINANCIJSKA MJERA COVID - 19 ZA PRERAĐIVAČE DRVETA


OSIGURANJE ZA USJEVE, ŽIVOTINJE I BILJKE

Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila je 25. svibnja 2020. Natječaj za provedbu Mjere 17 Upravljanje rizicima, Podmjera 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.
Natječaj je namijenjen pravnim i fizičkim osobama osobama upisanim u Upisnik poljoprivrednika. Iznos raspoloživih sredstava U Natječaju iznosi 100.000.000,00 kuna.
Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 € u kunskoj protuvrijednosti, a intenzitet javne potpore iznosi do 70% prihvatljive premije osiguranja.Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu s pripadajućom dokumentacijom je od 1. lipnja od 12:00 sati do 31. prosinca 2020. godine do 12:00 sati.

Mjera COVID 19 za prerađivače i izvoznike proizvoda iz drveta

Suradnjom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske banke za obnovu i razvitak u okviru Programa osiguranja kredita za likvidnost izvoznika Covid-19, uspostavljen je poseban program Obrtna sredstva Mjera COVID-19 za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja kao mjera povoljnijeg kreditiranja obrtnih sredstava i sufinanciranja troškova premije osiguranja za poduzetnike koji ostvaruju najmanje 20 % poslovnih prihoda od izvoza.
Ministarstva je osiguralo iznos od 25 milijuna kuna za subvenciju kamatne stope po kreditima i sufinanciranje troškova premije osiguranja po policama osiguranja kredita, za planirani iznos plasmana po ovome programu od cca 30 milijuna eura.

Pored donesenih mjera pomoći Vlade RH za cjelokupno nacionalno gospodarstvo, uslijed epidemije koronavirusa, Ministarstvo je iniciralo i dodatne mjere pomoći za preradu drva i proizvodnju namještaja pa su donesene mjere odgode roka plaćanja dospjelih novčanih obveza prema Hrvatskim šumama d.o.o. za kupljene drvne sortimente čime je obuhvaćeno 627 proizvođača s ukupnim zaduženjem od cca. 500 milijuna kuna i odgode roka izvršenja ugovornih obveza vezanih za potpore male vrijednosti 2019. za 53 korisnika s ukupnim iznosom dodijeljenih bespovratnih sredstava od 32,6 milijuna.
Provedbom programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, Ministarstvo je do sada dodijelilo ukupno 143,8 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a zasigurno će u okviru svojih mogućnosti nastaviti podupirati gospodarsku aktivnost naših poduzetnika. Informacije su to iz Ministarstva poljoprivrede



Post je objavljen 27.05.2020. u 04:57 sati.