Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREKO FONDA SOLIDARNOSTI EU, VLADA RH OSIGURAVA SREDSTVA


Ministar MARKO PAVIĆ:

PROCJENU ŠTETE PRIZNAJE EUROPSKA KOMISIJA

Objavljujem informacije koje se odnose za zbrinjavanje materijalnih šteta na objektima stradalih građana u potresu 22. ožujka 2020. koji je zadesio Grad Zagreb i dio Krapinsko Zagorske županije, uz dio Zagrebačke županije a koje su na NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE ODRŽANOJ 19 5. javnosti uputili I komunicirali uz premijera Plenkovića ministra državne imovine dr. Banožića i Predrag Štromar ministar graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi RH, te ministar regionalnog razvoja I fondova EU , Marko Pvić . Naglašavam da ove informacije nisu dio predizborne parlamentarne kampanje HDZ-a već informacije koje su potrebne građanima, a radi se o nekoliko desetaka tisuća njih, koji imaju problem i iskustvo porušenih dimnjaka, stanova, života bez tople vode itd.uz one koji su ostali bez jedine nekretnine u kojoj su stanovali. Vlada se pobrinula da će novca za gradnju i obnovu biti dovoljno, stradalima treba sam dobra i točna informacija što čini, a treba se javiti na Javni poziv koji je Vlada RH raspisala 19.svibnja. 2020.

Konferencija za medije održana 19. 5. Povod je imala u objavi Javni poziv za podnošenje zahtijeva za finaciranje najamnine za zamjenski stan. Detalji se mogu naći na Internet adresi


https://vlada.gov.hr/vijesti/ova-vlada-cini-sve-da-gradjanima-omoguci-dostojanstven-zivot-nakon-razornog-potresa-koji-je-pogodio-zagreb-i-okolicu/29527

Na portalu Vlada Republike Hrvatske / Vijesti, Objavljeno 19.5. 2020. su svi i Dokumenti koji su potrebni za pristupanje riješavanju stambenog pitanja osobama čija je imovina teško oštećena u potresu 22. ožujka , redom:
Javni poziv za podnošenje zahtijeva za finaciranje najamnine za zamjenski stan
Uputa – na 7 stranica o načinu provedbe Odluke o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje
osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko zagorske županije, zatim tu su četiri obrasca i to slijedeća:
Obrazac zahtijeva,
Obrazac izjave podnositelja zahtijeva
Obrazac iskaza interesa
Obrazac izjave podnositelja iskaza interesa


Ministar Predrag Štromar rekao je slijedeće:" Ministarstvo je odmah pristupilo izradi Zakona, nakon 22.3. i teškog potresa u Zagrebu. U roku deset dana imali smo kostur Zakona, a onda smo sa strukom brusili taj Zakon I dodali sve ono što je trebalo da bude kvalitetan I dobar I prije dva tjedna uputili smo ga u redovnu saborsku procedure. On je u procedure. Siguran sam da je odličan I da će se po njemu moći vrlo dobro postupati, a posebno po programima mjera.
Međutim našim građanima treba smještaj odmah I tu se ne čeka. Izglasavanjem rebalansa proračuna 18. Svibnja u Saboru, mi smo sada u mogučnosti pomoći ljudima, da riješe ono što njima treba, a to je otkloniti opasnost koja je u zgradama I privatnim kućama,a radi se o krovovima, dimnjacima, o toploj vodi – nezamislivo je da jedno kućanstva danas nema toplu vodu, I na temelju odluke koju smo donijeli, mi ćemo moći sufinancirati svako kućanstvo sa do 12 000 kuna za ono što treba na tim zajedničkim djelovima zgrade do 8 000 kuna za zamjenu bojlera. To ćemo provoditi na način da ćemo u roku od nekoliko dana donijeti detaljne upute za one koji moraju prijaviti ono što im treba pomoći. To su upravitelji zgrada u višestambenim zgradama ili predstavnik stanara ukoliko upravitelj zgrade nije izabran ili nije aktivan I građani u svojim osobnim obiteljskim kućama.
Na temelju tih uputatočno će se znati što se sve može sufinan cirati od strane države I prema odluci koju već imamo, dosta je razvidno ono što sufinanciramo.
Da ponovim. Ako zgrada ima 10 stanova, mi za zajedničke prostorije možemo dati do 120 000 kuna, I još onda pojedinačno za svako kućanstvo po svakom bojleru do 8 000 kuna, 80 posto cijeme bojlera ili maksimum do 80 000 kuna.
Obrazac koji će se ispunjavati biti će elektronski, biti će što jednostavniji, a opet da ima sve podatke koji u njemu moraju biti, da aplikacija može očitati I da imamo elektronsku obradu svih podataka I da možemo transparentno ulagati ta sredstva, koja su naša sredstva, sredstva građana, sredstva iz državnog proračuna.Ja očekujem da će biti puno prijava , puno potreba ima. Ono što je najbitnije je ako su se već sredstva utrošila, imaju se računi za te stvari, biti će povrat tih sredstava i retrogradno.To je prijedlog Odluke koja je donešena na Vladi I građani ne brinite, sredstva će doći iako ste ih već možda I uložili. Mi smo I danas (19.3.) raspravljali sa upraviteljima zgrada raspravljali o svim problemima koji bi se tu mogli naći. Biti će pitanja, a mi ćemo odgovarati, jer će biti I pojedinačnih slučajeva koje ne možete predvidjeti u nekoj uredbi. Tako da ministarstvo graditeljstva stoji na raspolaganju i mi ćemo odraditi taj dio.
Zahvaljujem na suradnji kolegama ministrima na suradnji sa Svjetskom bankom gdje smo napravili već veliki dio posla, analizirali svu dokumantaciju, analiziramo štete radi prijave prema Europskoj komisiji I prema drugim institucijama od kojih ćemo tražiti novac. Da bi zakon bio omogućen I da u realnosti saživi moramo osigurati sredstva, aa radimo intenzivno na tome, a raditi ćemo i dalje. "

Ministar regionalnog razvoja I fondova EU Marko Pavić: "Ono što mogu istaknuti je da je zahtijev za prijavu na Fond za solidarnost pri kraju, rok za prijavu je 14. lipanj I vjerujem da ćemo prijavu uskoro poslaati. U svakodnevnom kontaktu smo s Europskom komisijom po pitanju same prijave. U kontaktu s njima smo osigurali I sredstva za najam stanova koji će ići na natječaj koji će Ministarstvo državne imovine danas (19.5.) raspisati, se mogu prijaviti na Fond solidarnosti. Ono što je bitno za reći je da je preduvjet za
prijavu na taj Fond je procjena štete što priznaje Europska komisija. I upravo radi toga ta procjena je pri kraju I očekujemo skoro slanje Zahtjeva prema Europskoj komisiji. Prema odluci Vlade RH prijavu regulira Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, zajedno s Ministartvom graditeljstva i prostornog uređenja koje u suradnji zajedno sa svim stručnjacima provodi procjenu šteta. Visina sredstava koje možemo očekivati iz Fonda je maksimum šest posto procjene neto štete. Unutar toga predujam možemo dobiti - četvrtinu unutar šest tjedana po slanju prijave kada se očekuje odluka – maksimaalno 100 milijona eura predujma.
Struktura projekata na koje je moguće Fond prijaviti, postoje dakle četiri kategorije troškova, od
Obnove zdravstva, školstva, komunikacija plinovoda, osnovne infrastructure na kojoj radimo privremeni smještaj, odnosno natječaj koji Ministarstvo državne imovine će financirati iz Fonda za solidarnost. Isto tako trenutne mjere za zaštitu kulturnog nasljeđa, naprimjer skele za osiguranje kulturne baštine. Isto tako će moći ući u Fond kao I troškovi samog rasčišćavanja Grada i svih ostalih područja.
Ono što mogu zaključno reči je da uskoro šaljemo prijavu EK, čekamo još ukupnu procjenu štete, očekujemo 100 milijona eura akontacije, šest tjedana nakon slanja prijave, a sam fond solidarnosti jasna je poruka i dokaz vrijednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Hvala." (m.zouhar zec)


Post je objavljen 22.05.2020. u 05:32 sati.