Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Najveće pobjede „vatrenih“

Hrvatski nogometaši oduvijek su visoko kotirali u svjetskom nogometu, te su nas puno puta razveselili svojim rezultatima i velikim uspjesima. Kroz povijest smo odigrali brojne velike utakmice s renomiranim protivnicima. Nekada bi teren napuštali pognute glave, a nekada s osmjehom na licu i osjećajem ponosa i sreće. U ovom tekstu navest ću i ukratko opisati deset najvećih pobjeda „vatrenih“ po mom mišljenju.

Hrvatska – Argentina 3 -0, SP u Rusiji, 2018. – kakva je to utakmica bila! Nakon uvodne pobjede protiv Nigerije, čekao nas je okršaj s velikim „gaučosima“! Bio je to težak izazov, koji smo morali riješiti u svoju korist ukoliko želimo sebi širom odškrinuti vrata drugog kruga svjetskog prvenstva. Utakmica je bila puno zahtjevnija nego li to sugerira konačni rezultat. Hrvatska je odigrala maestralno( pogotovo drugo poluvrijeme), te golovima Rebića, Rakitića i Modrića srušila svjetske viceprvake sa brazilskog mundijala. Ta će utakmica ostati zapamćena i po spektakularnom voleju Rebića kojim je „izbušio“ argentinsku mrežu.

Hrvatska – Njemačka 3-0, SP u Francuskoj 1998. – tada sam imala pet godina, i to je bila prva utakmica „vatrenih“ koju sam pogledala. Igralo se četvrtfinale svjetskog prvenstva , a svjetska javnost je prednost davala Njemcima, imajući u vidu to da su nas upravo oni dvije godine ranije zaustavili u istoj fazi, samo što je tada bila riječ o europskoj smotri. Hrvatska je odigrala jednu od najboljih utakmica u svojoj povijesti, a strijelci u velikom „skalpu“ bili su Davor Šuker, Goran Vlaović i Robert Jarni. Nakon te naše pobjede cijeli svijet je bio u pozitvnom šoku. Ljudima je bilo nevjerojatno da se jedna mala zemlja, u kojoj je tek tri godine prije toga okončan višegodišnji rat, može svijetu prezentirati u ovakvom svijetlu.

Hrvatska – Engleska, SP u Rusiji 2018. – teško je naći prave riječi za silne emocije koje su preplavile cijelu Hrvatsku nakon ove velike pobjede. Sama činjenica da smo poslije 1998. dvadeset godina kasnije ponovo u polufinalu mundijala bila je čudesna. Kad se tome pridoda da smo na u polufinalu eliminirali državu koja je „kolijevka nogometa“, onda nema dileme da je to podvig vrijedan divljenja. Utakmica je bila napeta, ako i uostalom sve naše utakmice u nockaut fazi tog prvenstva. Bila je to dijametralno suprotna utakmica u odnosu na polufinale protiv Francuza 1998. Naime, ovaj put su Englezi poveli , a mi preokrenuli na 2-1. Englezi su poveli preko Tripiea, a strijelci za Hrvatsku bili su Perišić i Mandžukić, s tim da je upravo „supermario“ postigao gol vrijedan finala. Utakmica za anale, večer za pamćenje.

Hrvatska – Nizozemska, SP u Francuskoj 1998. – dvoboj za broncu na pariškom Parku prinčeva svakako spada u sam vrh hrvatskih pobjeda. Odigrali smo sjajnu utakmicu protiv uvijek neugodnih Nizozemaca. Strijelci za izabranike Ćire Blaževića bili su Davor Šuker i Robert Prosinečki, dok je za „oranje“ zabio Zenden. Ta brončana medalja bila je šlag na tortu jedne sjajne generacije „vatrenih“.

Engleska – Hrvatska, kvalifikacije za EP 2008. – utakmica u kojoj je Hrvatska pobijedila i tako ostavila domaćina bez europskog prvenstva, i to usred Londona. Englezi još uvijek nisu bili osigurali nastup na Euru u Austriji i Švicarskoj, dok je Hrvatska to učinila jedno kolo ranije. Izabranici Slavena Bilića nisu bili nimalo impresionirani činjenicom da igraju pred 90 000 ljudi na krcatom Wembleyu, već su djelovali potpuno i smireno. Upravo nas je ta mirnoća i dovela do velike pobjede. Strijelci za Hrvatsku bili su Kranjčar, Olić i Petrić, dok su za domaćine poentirali Lampard i Crouch. Tu prekrasnu londonsku noć pamtiti ćemo zauvijek.

Hrvatska – Italija, SP u Južnoj Koreji i Japanu 2002. – ovaj susjedski okršaj dogodio se u drugom kolu te atraktivne, ali neugodne europsko – latinoameričke skupine. Uz Hrvatsku i Italiju, tu su još bili Meksiko i Ekvador. Nakon poraza od „el trija“( nadimak Meksika), čekao nas je jedan od najtežih mogućih protivnika za pokušaj iskupljenja – Italija. Ipak, naši dečki su u Ibarakiju odigrali ratničku utakmicu i svaladali naše prekomorske susjede. Strijelci za nas bili su Olić i Rapaić, čiji je gol škaricama bio posebno atraktivan. Iako smo poraženi i od Ekvadora što je značilo da idemo kući, ta će utakmica nesumnjivo ostati jedna od naših najvećih pobjeda.

Hrvatska – Njemačka, EP u Austriji i Švicarskoj 2008. – to je bio početak sjajne Modrićeve generacije. U drugom kolu tog „alpskog“ Eura, „vatreni su šokirali Njemce, koji su bili favoriti u toj utakmici. Hrvatska je pobijedila 2 – 1 pogocima Olića i Srne. Njemci su uspjeli tek ublažiti poraz preko Michaela Ballacka. Koliku težinu je imala ova pobjeda pokazalo se ubrzo, jer je Njemačka osvojila srebrnu medalju, a mi smo , uz Španjolsku, jedini koji su je na tom putu pobijedili.

Hrvatska – Danska EP u Engleskoj 1996. – Hrvatska i Danska odigrale su brojne važne utakmice, ali ovu iz skupine Eura u Engleskoj svi ljubitelji nogometa u Hrvatskoj dugo će pamtiti. Bivši europski prvaci danci u svom sastavu imali su velikane poput Petera Smeichela, te braće Briana i Michela Laudrupa, ali ni Hrvatska nije zaostajala kvalitetom igračkog rostera. Upisali smo veliku , 3 – 0 pobjedu, do koje smo došli zahvaljujući golovima dvostrukog strijelca Šukera i Zvonimira Bobana. Uz pobjedu pamtit ćemo spektakularni Šukerov lob , koji je Smeichel samo ispratio pogledom.

Hrvatska – Španjolska, EP u Francuskoj 2016. – bila je to velika pobjeda Hrvatske u jednoj fenomenalnoj utakmici. Bilo je to u posljednjem kolu skupine na Euru u Francuskoj prije četiri godine. Hrvatska još nije bila sigurna u prolaz, te joj je trebala pobjeda. Izbornik Čačić iznenadio je sa prvih 11, u kojim nije bilo kapetana Luke Modrića. Ipak, Hrvatska je pobijedila branitelje naslova 2-1. Španjolci su poveli u ranoj fazi utakmice golom Morate, ali Hrvatska je odličnim drugim poluvremenom preokrenula golovima Kalinića i Perišića. Vrijedi istaknuti i da je Danijel Subašić obranio kazneni udarac Sergiju Ramosu pri rezultatu 1-1. Ova pobjeda ima posebnu težinu jer je ostvarena bez Modrića u sastavu, te smo pokazali da imamo igrače koji ga mogu kvalitetno zamijeniti.

Moram napomenuti da sam nabrojala slučajnim redoslijedom, nisu poredane po važnosti od vrha prema dnu ili obrnuto. Istu praksu provodim i u ostalim tekstovima u kojima nešto nabrajam ili opisujem( kao što su tekstovi o stadionima, prognozi WTA ljestvice, maskotama, itd.) Sve ove velike pobjede pokazatelji su da smo oduvijek bili talentirana nacija i da ne moramo brinuti za budućnost.


Post je objavljen 21.05.2020. u 19:33 sati.