Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Deset najneobičnijih nogometnih stadiona na svijetu

Nogomet se danas igra u svakom kutku kugle zemaljske. U velikoj većini zemalja igra se profesionalno, dok je u nekim zemljama to još uvijek u amaterskom rangu. Kroz povijest, nogomet se igrao gdje god se pružala prilika, na ulici, na pašnjacima , livadama, itd. Kako je nogometu tijekom godina sve više rasla popularnost, tako se i stvarala potreba da se sama igra premjesti na za to adekvatan prostor, na neko ljepše i prikladnije mjesto. Započela je izgradnja nogometnih stadiona, čime su igrači dobili priliku da igraju u uvjetima kakvim zaslužuju, kao i navijači da uživo s tribina gledaju utakmice svog kluba. Danas na svijetu imamo na tisuće stadiona, a svaki je na neki način poseban. Neke od( prije svega izgledom) najspektakularnijih stadiona možemo živjeti u „nogometnim“ zemljama poput Engleske, Španjolske, Brazila i Argentine. S druge strane, imamo i one stadione koji pozornost ne privlače „arhitektičkim savršenstvom“, već nekom svojom neuobičajenom karakteristikom( položaj na atraktivnoj lokaciji, neobičnim oblikom, itd.). Upravo takvi stadioni tema su moje današnje priče, a ja ću u „moru“ intrigantnih svjetskih stadiona, izdvojiti one (po meni) najatraktivnije.

Stadion Alberto Chivo de Cordoba u Meksiku – dom je momčadi Deportivo Toluca. Ističe se sjedalicama koje su postavljene tako da sačinjavaju veliki mural Aratmósfera, a riječ je o zapadnoj tribini. Mural prikazuje čovjeka koji poseže prema nebu kako bi dodirnuo svjetlost. Kapacitet stadiona je 32.603 sjedećih mjesta.



Stadion Bluetongue Central Coast u Australiji – na njemu svoje utakmica igra nogometni klub Central Coast Mariners. Nalazi se na obali Tihog oceana, a okružuju ga brojne palme. Ovaj stadion prima 20 00 gledatelja.



The National stadium u Tajvanu – ima oblik zmaja i prvi je stadion na svijetu koji je koristio solarnu energiju. Solarni paneli prekrivaju čitavo ovo nevjerojatno zdanje, te stvaraju najveći dio energije za njegovu opskrbu. Kapacitet stadiona je 55 000 sjedećih mjesta.



HeningsvŐr stadion u Norveškoj – nogometni teren smješten u istoimenom ribarskom selu, a nalazi se u „srcu“ netaknute prirode, što mu daje poseban štih. Svakako vrlo atraktivan stadion, kojeg bi ljubitelji nogometa i putovanja zasigurno trebali posjetiti.



Stadion Bojan Majić u Srbiji – na njemu svoje utakmice igraju igrači nogometnog kluba Voždovac. Ono što ga čini posebnim je to što se nalazi na krovu trgovačkog centra. Na stadion se može smjestiti ukupno 5000 navijača.



Stadion Ottmar Hitzfeld u Švicarskoj – smješten u Alpama u blizini odmarališta Zermatt. Nalazi se na 2000 metara nadmorske visine. Na njemu svoje utakmice igraju nogometaši Gspona. Natječu se u švicarskoj planinskoj ligi, a ponose se činjenicom da igraju na najvišem stadionu u Europi. Igrači ovog kluba ističu da je neopisiv osjećaj trenirati i igrati s pogledom na prekrasne planine, ledenjake i drveće.



Stadion Gospin dolac u Hrvatskoj – na njemu igraju nogometaši Imotskog. Stadion je smješten odmah pored Modrog jezera, u čemu i je njegova čar. Ovaj prekrasni i atraktivni stadion može primiti 4000 navijača. Sjedećih mjesta je 3000, dok je stajaćih 1000.



Longgang stadion u Kini – dom je nogometnog kluba Shenzen. Stadion je poseban jer se nalazi na umjetnom otoku. Na ovo impresivno zdanje ukupno može stati 60.334 gledatelja.



Janošovska stadion u Slovačkoj – sigurno jedan od „najluđih“ stadiona svijeta. Iako izgleda sasvim normalno, jedna nevjerojatna stvar ga čini posebnim. Naime, pored tribine prolazi ni manje ni više nego željeznička pruga! Zaista, nevjerojatna atmosfera za igranje nogometa.



The Float Marina Bay stadion – definitvno jedan od najatraktivnijih stadiona svijeta je ovaj „plutajući“ stadion u Singapuru. Također, uz njega se vozi Velika nagrada Singapura( Formula 1). Ovaj stadion ugostio je još jedan veliki sportski događaj. Naime, na ovom stadionu održalo se otvaranje i zatvaranje prvih ljetnih olimpijskih igara mladih 2010. godine. Kapacitet ovog stadiona je 27 000 sjedećih mjesta.



Iako su svi navedeni stadioni neobični, svaki od njih ima svoju priču po kojoj se izdvaja, te ih upravo to čini jedinstvenim.

Post je objavljen 18.05.2020. u 11:35 sati.