Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Moja prognoza WTA ljestvice(top deset) krajem 2021.

Tenis se , uz nogomet , košarku i Formulu 1 ubraja među četiri najpopularnija sporta na svijetu. Povijest ovog sporta obilježile su igračke veličine poput Petea Samprasa, Johna McEnroea, Bjorna Borga, Monike Seleš, Steffi Graf, Martine Navratilove i Chris Everth. No, i sadašnjost nam nudi priliku da uživamo prateći najbolje aktualne igrače poput Novaka Đokovića, Rogera Federera i Rafaela Nadala u muškoj, te Serene Wiliams, Ashleigh Barty i Simone Halep u ženskoj konkurenciji. I hrvatski tenisači i tenisačice igrali su i još uvijek igraju velike uloge u svjetskom tenisu. Jedan od najvećih svakako je legendarni Goran Ivanišević, a tu su još i Goran Prpić , Željko Franulović i Iva Majoli, a danas su tu Marin Čilić, Mate Pavić , Ivan Dodig , Donna Vekić i brojni drugi koji svoj doprinos daju kroz mečeve u pojedinačnoj konkurenciji, ali i kroz igru parova. U ovom tekstu predstavit ću svoju prognozu svjetskih top deset igračica na WTA ljestvici krajem 2021. godine.

Cori Gauff – ova američka srednjoškolska sve nas je oduševila svojim nastupom na prošlogodišnjem Wimbledonu. Naime, nakon što je dobila pozivnicu organizatora za nastup u kvalifikacijama, uspješno je prošla sve tri prepreke i izborila nastup u glavnom turniru. No, ni tu nije bio kraj njenim sjajnim prezentacijama na wimbledonskoj travi. Nanizala je tri pobjede, te je stigla sve do osmine finala! Iako je tu zaustavljena od strane Simone Halep, svojim pristupom i igrom u kojoj sa samo 15 godina posjeduje širok repertoar udaraca na kojem bi joj zavidjele i neke od igračica iz samog vrha. Engleska publika to je itekako prepoznala, te je na njenim mečevima vladala nevjerojatna, na trenutke urnebesna atmosfera. Nesumnjivo, ona spada u one koje će obilježiti modernu eru svjetskog tenisa.



Anastasia Potapova – mlada Ruskinja koja je u svojoj juniorskoj karijeri nanizala nekoliko sjajnih rezultata, od kojih je najbolji osvajanje juniorskog Wimbledona 2016. godine. Što se tiče seniorske konkurencije, tijekom 2018. se u potpunosti probila na Wta razinu, a u 2019. je ostvarila svoju prvu Grand Slam pobjedu. Isti uspjeh ponovila je i u prvom kolu Roland Garossa kada je pobijedila Angelique Kerber, Njemicu koja se nalazi među deset najboljih tenisačica svijeta. Anastasija je jedna od najperspektivnijih svjetskih tenisačica, i bude li se njena karijera razvijala u skladu s očekivanjima, još ćemo je dugo gledati u svjetskom vrhu.


Donna Vekić – zahvaljujući sjajnim igrama nje i Petre Martić, Hrvatska nakon dugo godina ponovo ima dvije tenisačice među najboljih trideset na svijetu, što je za ovako malu zemlju poput nas fantastičan uspjeh. Iako je i Petra odlična tenisačica, imajući u vidu da se bliži tridesetoj godini( a bojim se da bi i ova korona – pauza mogla ostavit posljedice na njenoj igri i formi), mislim da je vrlo blizu svog igračkog maksimuma. Daj Bože da me ona sama svojim rezultatima demantira jednom kad se sve opet pokrene, nitko ne bi bio „sritniji“ od mene, ali nisam neki veliki optimist. Mislim da Donna može još puno pružiti hrvatskom ,ali i svjetskom tenisu. Sa samo 16 godine naglo je „eksplodirala“ , te je 2013. ušla u finale turnira u Birminghamu. Na prvu titulu čekala je do 2014., kada je u finalu Kuala Lumpura pobijedila Dominiku Cibulkovu, koja je tada bila u samom vrhu. Na nottinghamskoj travi 2017. pobijedila je favoriziranu Johannu Contu. Kada je riječ o Grand Slamovima, najbolji rezultat joj je prošlogodišnje četvrtfinale US Opena. Iako se dugo mučila tražeći pravu formu, u 2019. ju je uspjela pronaći, te polako ali sigurno ide prema vrhu. Donna ima sve što joj je potrebno da uspije u karijeri i nadam se da će se nakon ove pauze vratiti na teren još jača nego prije.


Belinda Benčić – u ovom trenutku jedna od najboljih tenisača današnjice, već je pronašla svoje mjesto među deset najbolji( trenutno osma) . Belinda ima 23 godine , te nastupa pod zastavom Švicarske u kojoj je rođena, iako je slovačkog podrijetla. Prošle godine osvojila je WTA turnir u Dubaiu , a na putu do trofeja pobijedila je čak 4 top 10 igračice! Najbolji rezultat na Grand Slamu joj je prošlogodišnje polufinale US Opena. Talent je neosporan, te ju je on u kombinaciji s marljivim treniranjem doveo među najbolje i po svemu sudeći tamo bi trebala i ostati.


Ashleigh Barty – o kakvoj se igračici radi dovoljno je reći da se trenutno nalazi na prvom mjestu WTA ljestvice! Ima nevjerojatne fizičke predispozicije, te tjelesnom konstitucijom umnogome podsjeća na veliku Serenu Wiliams. Ashleigh je pobjednica prošlogodišnjeg Roland Garrosa , te WTA Mastersa 2019.i još ćemo je dugo godina gledati u vrhu.


Amanda Anisimova – američko čudo od djeteta. Sa samo šesnaest godina na turniru u Indian Wellsu 2018. šokirala je Petru Kvitovu, što joj je bila prva pobjeda nad nekom top deset igračicom u karijeri. Najveći uspjeh postigla je na prošlogodišnjem Roland Garrosu, na kojem je stigla do polufinala u dobi od samo 17 godina!. Amanda će , bude li se pravilno razvijala njena karijera , igrati važne uloge u godinama koje su pred nama.


Elena Svitolina – ova dvadesetpetogodišnja Ukrajinka već se ustalila među deset najboljih tenisačica svijeta, trenutno zauzima peto mjesto. O njoj ne treba previše trošiti riječi, svi koji prate tenis znaju redovito dolazi u završnice Grand Slamova, a nažalost nebrojeno puta je to uradila i preko leđa dvije najbolje hrvatske tenisačice, Donne Vekić i Petre Martić. Iako još uvijek nema nijedan Grand Slam naslov, dva je puta stizala do polufinala. Uz to, konstantno je u vrhu, i prema svemu sudeći tu će još dugo i ostati.


Karolina Muchova – mlada češka tenisačica skrenula je pozornost na sebe nizom sjajnih rezultata prošle sezone. U karijeri ima jednu WTA titulu osvojenu na Korea Openu prošle godine. Najbolji Grand Slam rezultat joj je četvrtfinale prošlogodišnjeg Wimbledona, do kojeg je došla svladavši svoju sunarodnjakinju Karolinu Pliškovu u osmini finala. Muchova igra fantastičan tenis, i vjerujem da je pred njom velika karijera.


Bianca Vannesa Andrescu – najveći talent kanadskog tenisa. Bianca je po podrijetlu Rumunjka , ali nastupa za Kanadu, u kojoj je i rođena. Šokirala je svijet kada je sa samo 18 godina, osvojila naslov u Indian Wellsu. Da to nipošto nije bila slučajnost, pokazala je nekoliko mjeseci kasnije, kada je senzacionalno osvojila naslov pobjednice na US Openu. Godinu iz snova završila je na petom mjestu svjetske ljestvice. Krenula je sjajno, ali treba biti oprezna, jer, lakše je doći među najbolje , nego tamo ostati. Ipak, uz trud , rad i upornost uspjeh ne bi trebao izostati.


Alison Riske – uz ovu tenisačicu veže se, neobična , ali zanimljiva priča. Naime, njeno prvi veliki rezultat dogodio se 2013. kada je šokirala sve izbacivši u trećem kolu US Opena Petru Kvitovu. Do svog prvo WTA naslova stigla je 2014., kada je osvojila Tianjin Open. Dvije godine kasnije, 2016., nastupila je u još tri WTA finala. Nakon toga, tri godine nije postigla nijedan značajni rezultat, da bi se 2019. vratila u velikom stilu. Senzacionalno je stigla do četvrtfinala Wimbledona( nažalost, pobijedila je Donnu Vekić u prvom kolu), a u nastavku sezonu igrala je i finale turnira u Wuhanu. Sjajnu povratničku godinu završila je na 18. mjestu ljestvice. Ostaje nam za vidjeti može li ova djevojka nastaviti nizati fantastične rezultate i napasti sam vrh svjetskog tenisa.


Po mom mišljenju, ove djevojke bi treebale dominirati svjetskim tenisom u godinama koje slijede, a hoće li to tako i biti saznat ćemo uskoro.

Post je objavljen 17.05.2020. u 17:12 sati.