Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSTAVLJEN ZAKON O NACIONALNOJ NAKNADI



NAKNADA ZA STARIJE OD 65 GODINA BEZ MIROVINE

U cilju postizanja razine socijalne sigurnosti za hrvatske državljane starije od 65 godina, koji su bez mirovine, s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, u neprekidnom trajanju od 20 godina, u Hrvatskom Saboru predstavljen je 13. svibnja Prijedlog Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, s konačnim prijedlogom zakona. Predlagatelj je Vlada RH.
Prijedlog zakona propisuje iznos nacionalne naknade u sumi od 800 kn mjesečno po osobi, počevši od 1. siječnja 2021.

Prijedlog zakona propisuje uvjete za ostvarivanje prava na nacionalnu mirovinu, a oni su slijedeći:

1. da osoba nije korisnik mirovine i nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, osim u slučajevima kada je mirovina niža od nacionalne naknade kada se korisniku, ako odabere nacionalnu naknadu, obustavlja isplata mirovine iz obveznog mirovinskog sustava
2. da osoba nije korisnik zajamčene minimalne naknade, ali iznimno može odabrati povoljnije pravo. Ako odabere nacionalnu naknadu, prestaje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu
3. utvrđuje se dohodovni i prihodovni cenzus za korisnika i članove kućanstva: – da korisnik i članovi kućanstva ne ostvaruju prihode u prethodnoj kalendarskoj godini veće od 800,00 kn mjesečno po članu kućanstva. Prihodom se smatra plaća, mirovina, dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine i kapitala, dohodak od osiguranja te ostali prihodi prema poreznim propisima. U prihod se ne uračunavaju doplatak za pomoć i njegu druge osobe, osobna invalidnina iz sustava socijalne skrbi, invalidnina hrvatskih branitelje i civilnih žrtava rata, naknada za tjelesno oštećenje i doplatak za tuđu pomoć i njegu iz mirovinskog sustava i druge naknade koje ne podliježu oporezivanju.
4. da korisnik nije primatelj uzdržavanja prema ugovoru o doživotnom uzdržavanju
5. da korisniku nije priznato pravo na uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi.

Prijedlog toga zakona u ime Vlade RH predstavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović te je rekao da je predviđeno usklađivanje nacionalne naknade svake kalendarske godine, počevši od 1. siječnja 2022., prema odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), koje se veže uz stopu porasta indeksa potrošačkih cijena.
Sredstva potrebna za provedbu predloženog Zakona procijenjena su na iznos od 132.300.000 kuna za približno 19.700 korisnika u 2021. godini te u iznosu od 181.500.000 kuna za oko 21.550 korisnika u 2022. godini. što će se financirati iz općih prihoda državnog proračuna.




Post je objavljen 14.05.2020. u 23:38 sati.