Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NACIONALNI PARKOVI I PARKOVI PRIRODE PONOVO OTVORENI


MJESTA POSEBNE LJEPOTE I PRIRODNE OČUVANOSTI

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode RH za posjetitelje ponovo su otvoreni od 11. svibnja, a u vezi s Zaključkom Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti Covid-19, donesenom 23. travnja 2020. godine.U želji da parkovi budu dostupniji prvenstveno domaćim posjetiteljima, cijene ulaznica u većini njih će biti po promotivnim cijenama. Posjetitelji su i dalje dužni pridržavati se preporuka Stožera civilne zaštite i odgovorno se ponašati u održavanju socijalnih kontakata jer će tako štiti vlastito, ali i tuđe zdravlje.
O radnom vremenu, cijenama ulaznica prije posjeta pojedinom zaštićenom području, preporuka je informirati se u javnoj ustanovi koja upravlja zaštićenim područjem.

Nacionalni parkovi RH su: Kornati, Risnjak, Krka, Lonjsko polje, Kopački rit, Brijuni,
Sjeverni Velebit, Paklenica, Mljet i Plitvička jezera.


Nacionalni park Paklenica



Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park je zaštićeni prostor posebne ljepote i dobre prirodne očuvanosti u kojima obitavaju biljke i životinje, gdje su ljudski utjecaji ograničeni. Ističe se svojim jedinstvenim biljnim i životinjskim svijetom i prirodnim rijetkostima
Nacionalni park je definiran Zakonom o zaštiti prirode, NN 70/05 čl.11.



Parkovi prirode su : Velebit,Telašćica, Biokovo, Vransko jezero, Papuk, Medvednica, Lastovsko otočje, Žumberak – Samoborsko gorje i Učka.

Park prirode
je prostor prirodne ljepote u kojemu su ljudske aktivnosti dozvoljene, ali bez narušavanja sklada prirode.
Park prirode je definiran člankom 13. Zakona o zaštiti prirode NN 70/05 prostorno prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna ili mora s ekološkim obilježjima međunarodne ili nacionalne važnosti, s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima.


USKORO I "Dinara" PARK PRIRODE

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je i 8. svibnja objavilo Prijedlog Zakona o proglašavanju planinskog masiva "Dinara" Parkom prirode.
Tim će se zakonom zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz rijeku Cetinu, a u kategoriji Parka prirode.
Donošenjem predloženog zakona stvorile bi se pravne pretpostavke za osnivanje javne ustanove, donošenje prostornog plana područja posebnih obilježja i plana upravljanja Parkom prirode „Dinara“ kojima bi se pobliže uredila zaštita, unapređenje i korištenje te način upravljanja tim zaštićenim dijelom prirode.
Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku radi očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta i endema.Zaštitila bi se na taj način cjelokupna raznolikost prirodnih staništa kao što su vodena staništa rijeke Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila, šumska i špiljska staništa te druge prirodne vrijednosti proizašle iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora, poluprirodnih staništa, autohtonih pasmina i sorata kao i bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno-povijesnim lokalitetima.





Post je objavljen 13.05.2020. u 03:10 sati.