Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN EUROPSKE UNIJE


UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI !




Dan 9. svibanj je dan Europske unije. Upravo u 70. godini otkao je 1950. ideja o ujedinjenju europskih država postala politička zamisao francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schummana, Europsku uniju je napustila njena članica - Velika Britanija nakon 47 godina života u Uniji i s Unijom. Bilo je to 31. siječnja 2020. Nakon toga Unij ima 27 svojih članica sa oko 447 milijuna stanovnika. Izlazak Velike Britanije je realiziran tri i po godine nakon što je izglasan na referendumu građana sa 52 posto za izlazak prema 48 posto protiv. Veliki gradovi glasali su za ostanak u Uniji, dok su manji većinski podržali izlazak. Engleska i Vels podržali su Brexit, dok su Sjeverna Irska i Škotska glasale za ostanak.
Upravo ova 2020. ostati će zapamćena po korona virusu koji je postao zadrastveni problem boj jedan u Europi i svijetu. Virus se širi kapljičnim putem.Ekonomija svih zemalja je pretrpjela i trpi velike štete. Promet putnika i roba i zrakom i kopnom je zaustavljen. Nastala kriza uspoređuje se s gospodarskom krizom ne samo 2008. već čak i s krizom iz 1928. godine.
Broj zaraženih u svijetu 9. svibnja je četiri milijuna, od čega oko 20 posto otpada na zemlje Europske unije. Ni lijek ni cijepivo znanstvenici još nisu pronašli iako na tome intenzivno radi više desetaka znanstvenih timova u svijetu.
Čelnici Europske unije iz Bruxellesa internet video vezom građanima Europske unije su čestitali Dan Europske unije koja se zalaže za solidarnost među državama i narodima, toleranciju, zajedništvo, jedinstvo kao i ujedinjenost u različitosti. M.Zouhar Zec

.




Post je objavljen 09.05.2020. u 21:00 sati.