Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA NA DONATORSKOJ KONFERENCIJI OBEĆALA MILIJUN EURA!

TAJNIK UN-a: TREBATI ĆE PET PUTA VEĆI IZNOS

Čelnici država i Vlada, tvrtke i međunarodne organizacije obećali su 7,4 milijarde eura (8,07 milijardi američkih dolara) za cjepivo, dijagnostiku i liječenje protiv Covid-19, tijekom video donatorske konferencije kojoj je smisao bio prikupljanja sredstava. Konferenciju je vodila predsjednica EK Ursula fon der Lyne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je 525 milijuna eura, francuski predsjednik Emmanuel Macron 510 milijuna eura, kanadski premijer Justin Trudeau 551 milijuna eura, a britanski premijer Boris Johnson 388 milijuna eura, dok je norveška premijerka Erna Solberg rekla da će osigurati gotovo milijardu dolara Globalnom savezu za cjepiva i imunizacije (GAVI). Fondacija Bill and Melinda Gates i Wellcome Trust također su se obvezali za oko 50 milijuna eura. Španjolski premijer Pedro Sanchez obećao je 125 milijuna eura, pri čemu će 50 milijuna eura ići GAVI, a 75 milijuna eura koaliciji za inovacije spremnosti za epidemiju. Teško pogođena pandemijom Italija donirati će više od 100 milijuna eura. Švicarska je obećala 378 milijuna eura. Nizozemska je obećala 192 milijuna eura, a Hrvatska će donirati milijun eura, rekao je premijer RH Plenković, itd.
"Da bismo stigli do svih, svugdje, vjerovatno će nam trebati pet puta veći iznos", naglasio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je da će biti potrebno više sredstava da se zadovolji globalna potražnja za osobnom zaštitnom opremom, medicinskom zaštitom i drugim potrebnim potrepštinama."Prava mjera uspjeha neće biti samo u tome koliko brzo možemo razviti sigurne i učinkovite alate - bit će i koliko ćemo ih podjednako moći distribuirati". rekao je Tedros,

SAD nije pružila službeno objašnjenje zašto nije sudjelovala u doniranju sredstava koje je pokrenula i vodi Europska komisija. Ipak visoki dužnosnik iz administracije Donalda Trumpa rekao je da je SAD već globalni lider u vanjskoj pomoći COVID-19. Predsjednik Donald Trump se prije mjesec dana sukobio sa WHO-om, obećavši ukinuti financiranje Svjetske zdrastvene organizacije, kojoj SAD daje više od 400 milijuna dolara godišnje. Optužio je WHO da djeluje prelagano i da nije prozvala Kinu i tražila njenu odgovornosti za širenje pandemije. SAD je najavio vlastiti projekt cjepiva, nazvan "Operacija Warp Speed", čiji je cilj ubrzati razvoj cjepiva za nekoliko mjeseci i imati 300 milijuna doza dostupnih do siječnja. Istovremeno SAD su odobrile hitnu uporabu antivirusnog lijeka Remdesivir, što je pokazalo početno pozitivno djelovanje na bolest COVID-19.(margareta.zouhar zec)



Post je objavljen 06.05.2020. u 23:45 sati.