Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aneta

Marketing

Slikom i zvukom



To što se čuje u sat i pedeset minuta je muzika našeg starog znanca korona virusa. He, što ti je suživot, ako čujete prijatnu muziku iz sebe, to je to. :-)


Kako zvuči koronavirus
Znamo kako se prenosi, koji su simptomi i kako izgleda pod mikroskopom novi koronavirus.

Odnedavno možemo i čuti kako zvuči korona. Tim američkih naučnika pretvorio je strukturu virusa u zvučni zapis. Osim što je melodija interesantna, otkrila je i detalje o strukturi virusa, koji se ne mogu uočiti mikroskopom.

Snimak su napravili naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT). Profesor Markus Biler i njegove kolege uspjeli su da šiljke koronavirusa koji su sastavljeni od aminokiselina, sonifikacijom, odnosno, vještačkom inteligencijom i posebnim tehnološkim procesom, pretvore u zvučni zapis.

Prema riječima vođe tima, profesora Markusa Bilera, to što se čuje je višeslojna algoritamska kompozicija koja pomoću zvuka odražava vibracije proteina, ritmičke elemente, redosljed i formiranje aminokiselina. Sve to zvuči kao spoj različitih melodija.

U zvučnom zapisu koji traje sat i 50 minuta, čuju se zvona, žičani instrumenti, flauta i koto – tradicionalni japanski žičani instrument čiji je zvuk intrigantan i umirujući.

Prijatan i relaksirajući karakter, takozvane muzike koronavirusa, prema riječima autora projekta, profesora Bilera, vara naše sluh isto kao što i virus vara naše ćelije. Pretvarajući virus u ovakvu vrstu muzike, Biler i njegov tim su saznali da virus korona koristi domaćina. Tačnije iz organizma oboljelog preuzima sistem pravljena proteina i koristi ga za sopstveno razmnožavanje.

Ta saznanja, uz još neke detalje koje mikroskop ne može da otkrije, a otkrivaju se analizom melodije, kako naučnici navode, značajni su za razvijanje terapije i odgovarajućih ljekova za kovid 19.
link


Nas su pripremili za suživot sa virusom; na međusobni suživot ljudi se još nisu "primili", vlast se bavi izborima, a svjetski moćnici vode bitku za zauzimanje pozicija u nanomedicini; novinari postavljaju ubibožepitanja; sad čekamo novi pokret sa muzičkom korona matricom. Za ispraznosti ne nedostaje vremena ni prostora; retorika se istanjila, a vulgarnost javne riječi i ponašanja postala je zaraznija a od virusa.
Sve u svemu ništa.

Post je objavljen 04.05.2020. u 18:44 sati.