Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KAD TI DOJDE PRVI OD MAJA





Konotacije koje se vežu uz Prvi maj kroz godine su se promijenile iz temelja, nekada je to bio praznik kojim se odavalo važnosti borbi za radnička prava, dok većina radnog pučanstva i građana danas Prvi maj podsjeća tek na neradni dan, roštilj u prirodi ili porciju besplatnog fažola kojeg organiziraju sindikati.


Podsjetimo, radnici u Chicagu su na današnji dan 1886. godine, počeli svoju bitku za bolje radne uvjete, ističući zahtjeve objedinjeni u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati društvenog života. Koju godinu kasnije, 1889. u Parizu, na stotu godišnjicu Francuske revolucije, na Prvom kongresu Druge internacionale, jednoglasno je odlučeno da od 1890. godine Prvi maj bude zajednički praznik rada cijelog svijeta.

Prvi maj je u Pagu uvijek započinjao s gradskom glazbom koja je s prvomajskim budnicama, po gradskim ulicama i središnjem gradskom trgu dizao stanovništvo iz sna, podsjećajući da je vrijeme za ustajanje i proslavu Prvog maja.

Ovogodišnje spajanje praznika s vikendom neće previše pomoći radnicima da prvomajski blagdan pretvore u mali godišnji odmor, kada su i ovako i onako na prisilnom godišnjem zbog pandemije izazvane Corona virusom. Nakon prolaza pandemije tek predstoji borba za radnička prava, dobrim djelom i zbog jalovih sindikata koji se uglavnom ponašaju hedonistički.




Post je objavljen 01.05.2020. u 13:48 sati.