Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Komenta(to)ri@blog.hr

Tko god da ima blog, sigurno se susreo sa komentarima i komentatorima.

I dok je većina komentatora normalna i kulturna, te čak i ako imaju suprotno mišljenje od onoga izraženog u blogerovom tekstu, ostave komentar na kulturan, sažet i razumljiv način, nažalost, s druge strane, ima onih komentatora koji su im sušta suprotnost - čim se ne slažu s onime što je napisano u tekstu ili ostavljaju nesuvisle komentare, ili osjete neodoljiv poriv za prozivanjem, svađanjem, etiketiranjem, ad hominem opaskama, vrijeđanjem. Ili doživljavaju mogućnost komentairanja isključivo kako bi nekoga podj***avali i provocirali.

To se onda može rješiti na tri načina:

Prvi način je da se vlasnici bloga i drugi blogeri upuštaju u debate i prepucavanja sa dotičnim nesuvislim i nekulturnim komentatorima (tj. svađaju se s budalama), a uslijed čega dio za komentare bude zatrpan besmislenim i nesuvislim prepucavanjima, uvredljivim opaskama, uvredama i sličnim idiotarijama.

Drugi način je ignoriranje takvih, ali to često ovi smatraju "prešutnim odobravanjem" pa najčešće rezultira time da ovi postanu redovita iritantna napast.

Treći način je, kad se uoči problem, sreže taj problem u startu na način da se takvima brišu komentari i blokira ih se.

Ja osobno preferiram treći način.

Naime, gotovo od početka postojanja ovog bloga, dakle, zadnjih više od nekoliko godina, u desnom stupcu stoji molba svim eventualnim komentatorima... S time da bi se ovo "molba" trebalo više shvatiti kao "kućni red".

Međutim, čini se da neki pojedinci koji su dobili poriv ovdje ostavljati komentare ili tu molbu nisu vidjeli, ili je nisu shvatili, ili su je namjerno ignorirali.

Zbog toga se događalo da sam tokom svih ovih godina koliko postoji ovaj blog, povremeno morao brisati neke komentare, a čak i blokirati neke (upornije i napornije) komentatore. Njihovom zaslugom.

Štoviše, neki od njih su se zbog toga (i zbog očito previsokog mišljenja o sebi), čak osjetili toliko strašno "uvrijeđenima" i "obespravljenima" da su imali potrebu na svojim blogovima na dugačko i na široko dramiti i lamentirati oko toga, uglavnom pokušavajući sebe prikazati kao "žrtvu" (u situaciji koju su zapravo sami "zakuhali"), a što su onda, uz njih, iskoristili i dežurni pljuvači kao priliku za malo liječenja svojih frustracija i kompleksa...

S obzirom da nemam ni volje, ni živaca, ni vremena za svađanja i opširna diskutiranja, i s obzirom da ne želim da mi komentari ispod postova obiluju uvredama i nalikuju na nekakvo "bojno polje", zbog onih kojima anonimnost "daje krila", te im je nepremostiv problem ostaviti kratak, sažet, sadržajan, čitljiv i kulturan komentar, već bi se samo svađali i prepirali, vodili nekave debate i dokazivali nedokazivo, propagirali teorije urota i slične gluposti, solili pamet oko nečeg o čemu očito malo znaju, ili pak prozivali ili omalovažavali mene ili druge (a sve navedeno se već događalo), možda nije na odmet ponoviti:

Bez pardona brišem komentare koji su:

1. Off topic
- U to spadaju svi komentari koji se ne drže teme posta (naravno, osim želja i pozdrava koje uvijek toleriram), odnosno da je iz komentara očito da je ovaj ili totalno promašio poantu teksta jer ga nije pročitao s razumijevanjem, ili ga čak nije pročitao uopće, već priča o nečemu sasvim desetom, bavi se gramatikom i tome slično.

2. Nesuvisli i nebulozni - Tu spadaju "histerični" i kaotični komentari u kojima je tekst nabacan na način da uopće nije jasno što je komentator zapravo htio reći, i oni koji su nepregledni jer su ili "kilometarski", prepuni boldanog teksta, teksta pisanog velikim slovima, neformatiranih linkova itd.., ili pak u sebi sadrže notorne dezinformacije, demagogije, teorije urota i slično...

3. Nekulturni i omalovažavajući - Komentari kojima je tekst pisan prozivačkim, napadačkim i prijetećim tonom, nekulturni i pretjerano vulgarni komentari, te oni koji u sebi sadrže vrijeđanje i omalovažavanje na osobnoj razini bilo koje vrste, te prozivanje, etiketiranje i klevetanje, ili mene ili drugih komentatora na bilo koji način!

4. Provokacije i trolanje - Bilo kakvi komentari za koje procijenim da su zajedljivi, odnosno da su napisani na način i sa isključivom svrhom da bi se mene (ili nekog drugog blogera/kometatora) podj***avalo, ili pokušavalo izazvati nekakvo prepucavanje ili svađanje.

5. Spam - Višestruki uzastopni komentari istog komentatora, te gluposti poput lanaca sreće, reklama i sličnog...

Onima kojima je problem ispoštovati par tih jednostavnih molbi ili pravila po pitanju komentiranja, ili im se "ne sviđa moj stav" ili ta pravila, (dok s druge strane smatraju da fotografima trebalo biti nametnuto na tone pravila i restrikcija), savjetujem da zaobiđu ovaj blog u širokom luku!

Onima koji bi se samo svađali i vrijeđali, jer misle da su time "bolji" i "važniji", ili da od ad hominem omalovažavanja i vrijeđanja drugih raste ugled u društvu i/ili spolni organ, također savjetujem da zaobiđu ovaj blog u širokom luku, i uz to posjete psihologa ili psihijatra...

Onima kojima je do nekakvog opširnog debatiranja i raspravljanja o nekoj temi, savjetujem da radije posjete internetske forume koji tome i služe, i tamo debatiraju i diskutiraju do mile volje, umjesto da (mi) zatrpavaju komentare. (Da slučajno ne bi bilo zabune, ne patim na kvantitetu komentara!).

Onima koji imaju potrebu ostavljati dugačke i opširne komentare, neka radije razmisle o tome da ih objave na svome blogu kao post (s obzirom da ga imaju), a zatim u komentaru samo ostave link...

Tko je dovoljno inteligentan da shvati, shvatit će. Onim ostalima, na žalost, ne mogu pomoći...

Post je objavljen 01.05.2020. u 23:59 sati.