Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borgman

Marketing

Izbori, izbori i samo izbori

Anex, Borgmanovo potmulo brundanje:

Živimo u poplavi kontradiktornih informacija o ponašanju, planiranju i budućnosti, života sa sasvim svakodnevnim zarazama (što mislite da bi se događalo, da netko nije dao virusu ime? Imali bi malo jaču epidemiju gripe, o kojoj ne bi ni riječi pisali portali).
Poplavu uzrokuju oni koji od toga imaju neku korist, bilo to u kratkotrajnoj medijskoj slavi, promociji svog inače nezapaženog rada, sujeti, ili novcu (iako je novac iza svega i u onim stavkama prije).
Uredno se vidi kako dok jednima ne smrkne, drugima ne svane, u mojoj najbližoj apoteci maska je 7 i po kuna. Ponuda i potražnja. Bravo za tržište.

Glavni dio teksta: Prsti lete po tipkovnici

Samo zapravo to nije bio smisao ovog teksta.
Smisao su slijedeći izbori.
Već desetljeće nemam za koga dati glas. Konstantno biram "manje zlo", pa se kao kod ove zadnje prijevare (Opara/Kerum) u Splitu, dva lika koja se skoro potuku ispred kamera, izljube nakon šefovog lupanja po stražnjicama, i naprave još jednu od koalicijsko izbornih prijevara. Koja će rezultirati uništenjem i betonizacijom jedine oaze mira u ovom gradu. Marjana.
Osobno, naginjem "lijevome", jer me nikada nije privlačila sebičnost, samoljublje i gramzivost koji su u temelju poduzetništva. Treba neko velik i jak iznad takvih. Možda ne tako "sposoban" , ali ograničavajuće, djelotvoran.
Naravno , ne mislim na ove naše kastinske odnose na vlastima.

I upravo zato, imam jednu ideju koja bi uz malo dobre volje, i samo malo sreće, mogla pogurati stvari nabolje.

Možda bi trebalo napraviti referendum, da se na glasački listić, kao i na svaku drugu pošteniju anketu, na zadnje mjesto stavi,.........NITI JEDNO OD PONUĐENOG!

Dakle, svi oblici bunta, protesta, i davanja glasa populistima bez pokrića, koji jašu na jeftinim emocijama, iskrižani listići, dopisani kandidati...svi bi dobili svoju priliku za izražavanje (vjerojatno bi i tada bilo onih koji križaju listić!)
Dakle, time bi se u sadašnjem sustavu prvo izbjegli, fino naštimani "pragovi" prelaska, koji su "vladajućima" koji bi dobili 16%, dali 18%, a izbrisali i tračak pobune.
Onda bi se jasno formuliralo kako postoji javno mnijenje koje ne želi, "niti jedne od ponuđenih"!

Naravno, sada ide pitanje, što učiniti sa tom većinom, jer iskreno, to je ta "tiha većina" koju stranke pokušavaju motivirati za sebe.

Imam i za to rješenje.
Niti jedno od ponuđenog znači da ne želimo niti jednog od ponuđenih osoba u javnom životu, sa ikakvom mogućnošću prolaska preko stranačkih "lista".

I ide rješenje.
U našoj automatiziranoj državi, ukoliko opcija "NITI JEDNO OD PONUĐENOG" dobije većinu, definira se broj mjesta u parlamentu za tu opciju, i organizira se OIB lutrija svih hrvatskih građana (obespravljenih poodavno), sa pravom sudjelovanja za sve one koji NISU članovi niti jedne stranke.
Pobjednici lutrije predstavljaju tihu većinu biračkog tijela.

Možda ovaj način nekima izgleda kao kaos, ali ima nekoliko odličnih momenata.
- postoje kvalitetni ljudi kojima je sudjelovanje u vlasti kazna, tada to ne bi bila
- postoje i oni koji su se jako sagnuli da bi svoju političku ambiciju nekako gurali, tada bi postojala i mogućnost ne-saginjanja
- da, možda bi dobili i luđake, ali zar i oni nemaju ustavno pravo glasa (koje HDZSDP sustavno iskorištavaju na svim izborima posjećujući nemoćne, a i nesuvisle, po kućama, sve po zakonu, iako baba ne zna ni koja je godina, i pita "je'l za Tuđmana!")
- i na kraju, tada bi cijeli sustav imao puno više smisla, jer bi postojala barem šansa za promjenu.

Zaključak: je na Vama


Post je objavljen 29.04.2020. u 09:56 sati.