Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

In vino veritas

Ako vjerujete da je biblija riječ božja, zašto je ne čitate? Zar vas ne zanima što vam vaš bog ima reći?

Jahvu se svakodnevno moralo obezbjediti vino i ostalih alkoholnih pića, kako Biblia barata hina-ma i mjeh-ovima, mjera je nepoznata ali stručnjaci smatraju da se radi o 4-5 litara alkohola. Nevjerovano? Da! Zato i kažem da bibliju treba čitati.

Podatak da je Jahve pio, možda objašnjava činjenicu da se priča o Davidu i Golijatu, ponavlja tri puta (ako je uistinu biblija inspirirana od boga,, što dođe na isto kao da ju je sam pisao), i to u tri različite verzije.

Evo kako ja to vidim.
U ranim jutarnjim satima (jer Jahve je bio vojnik pa je ustajao uz zvuk vojničke trube) Jahve se zabavlja pisanjem ili inspiriranjem svog velebnog djela (koja će postati najprodavanijom knjigom u povijesti ljudskog roda), dok je strpljivo čekao isporuku svog omiljenog pića.

Tog jutra dok je pisao (ili inspirirao), upravo se nalazio na poglavlju Prva knjiga o Samuelu i to na sedamnaestom poglavlju. Tu nam je ispripovijedao priču kako je mladi David, jednim udarcem svoje praćke, oborio diva Golijata. zatim ga je ubio, odsjekavši mu glavu njegovim vlastitim mačem.
I tako mu je proteklo jutro.

Poslijepodne nakon ručka i koje čašice vina, Jahve je nastavio sa svojom omiljenom aktivnošću, aktivnošću koja će od njega napraviti najvećom facom u svemiru.
Upravo se u svom inspiriranju (ili pisanju) nalazio na 21 poglavlju Druge knjige o Samuelu, u kojom nam priča da je Golijata ubio Elhanan (?).

Kasno navečer, kad je vino već zamijenio jačim alkoholnim pićima, Jahve se u svom pisanju/inspiriranju, već nalazio na prvoj knjizi Ljetopisa, i to na poglavlju 20. U tom poglavlju nam Jahve kaže da. Niti je David ubio Golijata, niti je Elhanan ubio Golijata, niti je Golijata itko ubio. U tom poglavlju Elhanan je ubio Lahmija, Golijatova brata.

Došli smo tako od tvrdnje da je David ubio Golijat, do tvrdnje da je Elhanan ubio Lahmija, kojoj verziji da vjerujemo? Lako bi mogli pomisliti da je ona trijezna i koju svi poznajemo, najbliži kandidat za istinu, ali što je s onom, in vino veritas?

Nakon što ga alkohol i ponavljanje "iste" priče izmorilo, Jahve je zaspao za pisačem/inspirirajućim stolom, s perom u jednoj a inspiracijom u drugoj ruci. Dok mu je s kuta usana curila slina, tiho je mrmljao "mislim da je Elhanan,, mislim....".



Post je objavljen 28.04.2020. u 09:10 sati.