Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

ZOVU GA ''VLAŠKI'' TRIJANON


ODLOMAK ROMANA 'POSLEDNJI SEKUND ZA BRAŠOV'' - DAJANA DIVERNO
- Mislite na vašeg verenika? – grof Diner je upitao s osmehom na licu. – Trenutno je zabavljen razgovorom s doktorom Zamifiresku. Razgovor će sigurno potrajati – objasnio joj je. Vrlo ga je zabavljala njena zbunjenost.
- Gospodine Diner, ne mislim da je pametno da sedim ovde i razgovaram s vama – počela je Roksana odjednom. Zagledala se u njegovo lice. Čak i sada u polumraku, njegove oči su se sijale. Osetila je miris koji je koristio. – Ja sam verena – skoro da je poskočila u tom trenuntku. Ogrnula se još jače s svojim ogrtačem i bila je spremna da se vrati nazad u salu. Znala je da ne sme dozvoliti da je Aron Hasdeu vidi kako razgovara s grofom Dinerom. Njihov odnos je i ovako bio za nijansu poljuljan, a nije želela da zbog Aronove ljubomore izgubi mogućnost da opet poseti Francusku i na kratko navrati u manastir Sveta Margerita.
Krenula je dalje, svesna da joj je sad to ipak najvažnije. Uostalom, što se nje tiče opšta nasrtljivost tog grofa s tamnim, sjajnim očima?
- Gospođice Roksana – zvao ju je već kad je bila na vratima. Okrenula se i uperila pogled prema njemu. Sve u njoj je govorilo da što pre da se vrati, da se opusti među gužvom, bukom, muzikom. Uperila je svoje oči prema njemu. Primetila je da je ustao.
- I ja sam veren – rekao je to tiho, kao neko priznanje koje se tako teško priznaje na sudu.
Veren je? – prostreli njenim mislima. – Ako je veren šta će onda tu na terasi s njom?
- Moje verenica živi u Beču – dodao je i plako joj prišao. Dobio je toliku želju da je uzme ponovo za ruku, da se oseti njen prste među sovjima. Ali nije to učinio.
- Onda zašto niste u vašem hotelu? Zašto ne pišete vašoj verenici, već provodite ovde vreme s mnom, pokušavajući da razgovarate o banalnostima? – Roksana uljudno i fino upitala. Primetila je kako se nećka.

DAJANA DIVERNO - MISTIČNI PISAC
Nakon što je napisala roman ''Trijanon''Dajana Diverno ne završava ''lov'' na teme istorijskog žanra. U samosvojnom književnom-artističkom maniru ovog puta čitalaštvo opservira ''kolosalnom'' fabulom u kojoj su saobražena s ''Trijanon'' još dva veoma intrigantna naslova:
- ''Poslednji sekund za Brašov''
i
- ''Volela sam predsednika''
s obzirom na tematsku dimenziju, geografsko-istorijski prostor, kao i događaj koji oslikava ovim književnotrilogijskim ''gorostasom'', s pravom je možemo shvatiti kao pisca s izraženom tendencijom prema kultu istorijske tematike.
Ova Dajanina ugarsko-romansko-slavenska (vlaška) parabola razvijana na karpatsko-podunavsko-galskoj transferzali , inkarnaciji ''staze slonova'' kojom je vodio put za Versalj, Sent Žernen, Trianon... - nije zarasla, ni zaparložena.
Duh njen danas razvejava se srazmerno dolasku jubileja njenog nastanka.
Na kraju podsećanja radi napomenuo bih: nekadašnji rimljani imali su ''Dijanu'' - boginju lova, a današnji svet ima Dajanu - ženu,mističnog lovca na literarne teme širokog spektra.

Filip Orovički
17.Mart 2011 godine Subotica

Laički zvani ''Vlaški'' Trianon najverovatnije će biti deo ''Druge antologije'' Dajane Diverno. Ovaj naziv nosi prvenstveno zbog junakinje Roxane.
Poslednji sekund za Brašov - za one koji su ga voleli 2011 godine

Post je objavljen 24.04.2020. u 19:23 sati.