Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Nogama naprijed

Kako sam pisao u postu Nijemci izumiru, Gunther Grass je u knjižici "Kopfgeburten" napravio misaoni eksperiment i pokušao zamisliti kako bi svijet izgledao kad ne bi bilo milijardu Kineza, nego Nijemaca.

Zgrozio se Grass na misao što bi Svijetu donijelo 300 miliona Švaba, 200 miliona Saksonaca i tako proporcionalno dalje (brrrr!).

gf


Gledajući oko sebe ljepote i divote posljedica 5 000 godina kineske civilizacije i tradicije (smije li se to napisati u jednoj rečenici, kad se prečesto toliko isključuje!?), uz čitanje vrlo poučne knjižice Petera Hesslera "River town" ("Grad na rijeci") o gradiću u srednjem toku Yangtze polovinom 1990-tih, pao mi je na pamet slijedeći misaoni eksperiment (jesam teorijski fizičar ili nisam?!): što bi bilo kad bi Kinezi umjeli kreativno razmišljati, a ne samo učiti na pamet ili kopirati (bez poboljšanja!)?

Jao i naopako! U obratu Grassovog naslova dao sam "Nogama naprijed", što paše i načinu kako je puno, jako puno Kineza, prošlo u toj priči.

Zamislite (držeći čašu dobrog Whiskey-a u blizini ili kineskog vina-ovaj njihov Merlot za 50kn je sasvim kulturan, Kinezima ne treba uvoziti zapadnjačkih vina)
gf

što bi vojska kreativnih inženjera napravila od Kine, kad su i ovako, zahvaljujući kupljenim ili ukradenim rješenjima postigli toliko, bar u svojim razvijenijim područjima! Stotinjak miliona, umjesto desetak tisuća inženjera, znanstvenika, koja planeta bi to mogla izdržati! Najvidljivije je to u građevinarstvu, gdje bi im trebalo predložiti nagradni natječaj "arhitekte na bandere":
gf

Mješavina novog i još starijeg je kod njih ponekad ludnica-mostovi im idu nešto bolje, ovdje metoda mostarski most bez Mostara:
gf

Uvod u mogućnosti Azije pokazali su nam Japanci, koji su nakon Meiji restauracije u XIX stoljeću, i posebno nakon što su izgubili Drugi Svjetski rat, napravili veliki napredak kopirajući... Ali, za razliku od Kineza, oni su i unapređivali, poboljšavali ili bar uljepšavali uzor. Uspoređeno s Evropom, Japanci su nešto kao Talijani: nisu vodeći inžinjeri, ali znaju posao, a imaju više estetskog duha i kreativnosti od vodećih inžinjera, Nijemaca.

Kinezi su, "zahvaljujući" među ostalom i vlastitom "kulturnom revolucijom", kao cjelina na poprilično primitivnijem stupnju kulture nego Japan, ali nije sve u kulturi... bit će da je njihova uloga u globalnom smislu nešto drugačija.

Kakva? Analogije su korisne, ali ne treba ih previše natezati...

Brutalna moderna sila tipa SAD? Rusija? Engleska ili Španjolska iz kolonijalnih vremena? Ne paše mi analogija s Engleskom, iako bi
po aroganciji mogla. SAD je zapravo anti-Kina, tradicija i kultura nula bodova, to im je ostalo u Evropi.

Najviše mi paše Španjolska, posebno ako pomislim o kineskoj (faktički već dovršenoj, iako Svijet to još nije shvatio) kolonizaciji Afrike, koja bi tu bila zamjena za Južnu Ameriku.

Ali zapravo bi najbolje pasalo Osmanlijsko carstvo, kojeg ostaci se i danas smatraju narodom koji je izumio kotač (ako ste pričali s ikim iz Turske tko je završio školu u kojoj im tamo peru mozgove ajranom) iako je istina malko... drugačija.
gf

Istina je jedino da su (Han) Kinezi tih par tisuća godina tu gdje jesu otkad su u svemirskim brodovima sletili na Zemlju i ni mic.

Valjda im bilo dosta lutanja Svemirom.

Kako vi to vidite?


Post je objavljen 22.04.2020. u 15:44 sati.