Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Glavotok – franjevački samostan na „glavi otoka Krka“

Glavotok je zaseok s oko trideset stanovnika i administrativno spada pod naselje Brzac, Grad Krk. Do Glavotoka je najlakše doći cestom L58086, od raskršća s cestom D104 (D102, blizu naselja Malinska - trajektna luka Valbiska) do naselja Milohnići, potom cestom L58085 do naselja Brzac. Od Brzaca, nesvrstana cesta vodi prema sjeverozapadu sve do zaseoka Glavotok i njegove luke. Glavotok se nalazi na najzapadnijem dijelu otoka Krka, te mu je stari naziv bio Glava Otoka Krka.



Pored luke Glavotok nalazi se franjevački samostan.



Prvi pisani trag o postojanju redovništva u Glavotoku je oporuka napisana na blagdan sv. Lovre u kolovozu 1277. godine. Tom oporukom krčanka Staša ostavlja sestrama sv. Marije na Glavotoku jednu kopanjicu. Ta oporuka ne svjedoči o postojanju franjevačke zajednice ili samostana u Glavotoku, već ukazuje na postojanje redovničke zajednice.



Prvi se put franjevci spominju 22. studenog 1350. godine. Od tog datuma potječe darovnica kojom krčki knez Bartol daje u trajni posjed vinograd u Glavotoku franjevcima u Krku iz samostana sv. Franje kod Gornjih vrata, ali uz obvezu da za uzvrat godišnje zapale svijeću na oltaru Presvetog Trojstva u krčkoj katedrali.



Franjevački samostan u Glavotoku se osniva za vrijeme posljednjeg krčkog kneza Ivana Frankopana (? - 1846.), koji je sredinom 15. stoljeća u Glavotoku nastanio zajednicu franjevaca trećoredaca. 1479. godine, knez Ivan Frankopan je naredio "zamjenu" po kojoj su se franjevci iz Glavotoka morali preseliti u pavlinski hospicij sv. Kuzme i Damjana u Baškoj, a pavlini u franjevački samostan u Glavotoku. Razlozi su bili politički, sukob između Mletačke Republike i Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, ali već 18. ožujka 1480. godine franjevci su se vratili u Glavotok.



U sklopu samostana se nalazi crkva Bezgrješnog Začeća Marijinog iz početka 16. stoljeća. Crkva je jednobrodna s renesansnim, a kasnije i baroknim stilskim obilježjima.



Pored crkve se nalazi malo groblje.



Iz Glavotoka se pruža lijep pogled na naselje Beli koje se nalazi na otoku Cresu i koje razdvaja morski prolaz Srednja vrata.



Karta s lokacijom franjevačkog samostana u Glavotoku.



Post je objavljen 20.04.2020. u 15:27 sati.