Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stella

Marketing

Split virtualno


"Nima svita do Splita", to znate. E pa nema.



Grad ispod Marjana uvijek je imao nešto svoje, posebno

U splitskoj luci uvijek je živo.

Je li ovaj jedrenjak stigao s Kariba?

Ovo je poznati dio Splita, Prokurative.


Idemo sve do kuće na kamenu s kaparom u dijelu Matejuška.


Zar nije kapar božanstven? Obožavam ga.


Riva je Splitu najvažnija, naravno. Popit ćemo kavu u
kafiću „Adriana“, pa ćemo nastaviti šetnju Splitom


Ivan nas vodi u Dioklecijanovu palaču. Dioklecijan je dao da se
ova velika palača sazida kako bi u njoj proveo posljednje godine
života poslije abdikacije 305. godine.

Na samom ulazu suvenira koliko vam srce želi.

A što bi žena gledala nego nakit?

Izlazimo na Peristil, katedralni trg. Turistička sezona
u Splitu traje 365 dana u godini.



Može li bez legionara? Ne može.

Ulazimo u Vestibul. To staro carsko predvorje i danas
djeluje monumentalno.


Slušamo klapu u Vestibulu. Pravo mjesto za to!

Obilazimo "Jupiterov hram, građen od 295. do 305. god, kao dio
palače cara Dioklecijana. Vjerojatno je bio posvećen vrhovnom
rimskom božanstvu i Dioklecijanovom božanskom ocu Jupiteru."


Svod je još uvijek fascinantan.

"Tokom kasne antike i srednjeg vijeka hram je pretvoren u
krstionicu posvećenu sv. Ivanu Krstitelju, a kripta je posvećena
svetom Tomi."

Naši domaćini vode nas kroz Split, kojim nisam prošetala
toliko mnogo godina da ne vrijedi ni spominjati.


Evo nas na Pjaci

Ulica Ispod ure ovdje izlazi

Između Pjace i Rive nalazi se Voćni trg, nazvan nekad po
štandovima na kojima se prodavalo voće. Ime Trg braće Radić
vjerojatno malo tko koristi.


Evo i mletačke kule i Meštrovićevog spomenika Marku Maruliću.

Trg je baš zanimljiv


Završavamo šetnju Splitom. Kako volim ovakve škure!


Izlazimo na Peškariju.

„Ribarnica je, baš kao i Pazar, jedan od centralnih punktova
gradskog života u Splitu, ali i zanimljivi arhitektonski spomenik,
građen prije više od 120 godina u secesijskom stilu. No, njezino
značenje za Splićane nadilazi tu "fizičku" dimenziju."

"Sve što Jadransko more nudi dolazi na njezine
stolove, od papalina, girica, srdela, skuši pa do
oboritih škarpina, zubataca, pagara, lubina, jastoga,
školjaka...“


Suše se lancuni...

Ovakve suvenire volim...

Konačno se vraćamo u Matejušku, čeka nas kapar.

Na marendu ćemo u kultnu konobu „Fife“, sa specijalitetima
dalmatinske kužine.

Biram bakalar na bjanko.

Evo i nešto za NF.

Adio Splite!


Dan treba početi i završiti s dobrim i dragim ljudima...


Post je objavljen 21.05.2020. u 05:32 sati.