Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smisao-zivota

Marketing

Povratak izgubljene duše



Duša mi je mjesecima bila izgubljena u bespućima životne zbiljnosti izvan blogosfere, a onda se čudesno ponovno pronašla i vratila ovdje na blog baš u vrijeme Uskrsa. No, dobro, dan poslije Uskrsa, al' opet, čudna koincidencija, zar ne? Šalim se, naravno, nema nikakve koincidencije, sve je ovo pomno planirano naughty. No, da se vratim na dušu.

Za mene osobno duša je špekulacija ljudskog uma, proizvod ljudske misli (mozga). Tu špekulaciju razne religijske i filozofske misli različito i tumače. Kad bi sumirali razna značenja duše mogli bi izvesti jedan zajednički zaključak – čovjek nije samo tijelo ili samo duša, već je zajedništvo tijela i duše, materijalnog i duhovnog. A sama duša često se definira kao „dah“ života, nešto što tijelu daje život, odnosno duša je život sama po sebi sa sposobnošću da taj život podari i tijelu, odnosno da taj svoj život privremeno provede u tijelu.

Pa je tako za većinu religija duša besmrtna i preživljava smrt tijela. Za ovaj post nije bitno vjeruje li netko u to da se duša reinkarnira ili da na „nebesima“ čeka uskrsnuće novog tijela, odnosno vjeruje li da dušu imaju samo ljudi ili sva bića (iako se u tom kontekstu postavlja pitanje što daje život bićima koja nisu ljudi, odnosno kako bi onda nazvali to što daje život drugim bićima), već je jedino bitno vjeruje li netko da ta duša postoji kao nekakav „dah“ života, odnosno kao život sam po sebi, te ako u to vjeruje postavljam mu sljedeća pitanja:

- Ako je duša život sam za sebe ima li ta duša misao? Odnosno, čemu evolucija mozga ako misao postoji unutar duše neovisno od fizičkog oblika? Ima li moja duša isti kvocijent inteligencije kad se nalazi u tijelu kao i kad se nalazi izvan tijela? Kad obolim od demencije ili Alzheimera hoće li moja duša bolovati od istih bolesti ili se vraća u stanje prije bolesti? Ako se vraća u stanje prije bolesti, u koje se stanje vraća – zigotno, embrijsko, fetusno, predporođajno, postporođajno, predpubertetsko, pubertetsko, postpubertetsko, mladalačko, srednjovječno, staračko bez demencije, ili u stanje prije ulaska u tijelo? A, onda se postavlja pitanje kakvo je to stanje prije ulaska u tijelo? Prosvjetljeno, božansko, što pak to znači? lud

Špekulirajte, izmišljajte, filozofirajte, prosvjetlite me thumbup


Post je objavljen 13.04.2020. u 19:45 sati.