Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Razmišljanja jedne umirovljenice o Kraljici virusa

Ovih dana sam malo vrtila po internetu i pročešljala dosta informacija, često kontradiktornih, o famoznom korona-virusu i stvorila neki svoj stav o poželjnom ponašanju u datoj situaciji.

Bez obzira na moguće teorije zavjere, što je tu je i važno je da čovječanstvo već ima iskustvo sa sličnim virusima, od kojih je jedan SARS, koji se je pojavio 2003. i nakon nekog vremena iščeznuo.
Hoće li se isto dogodit sa novom pošasti ne zna se, a za sada treba imati u vidu da još nema, i za dulje vrijeme neće biti cjepiva, a virus je posebno opasan za ljude s kroničnim bolestima i nas, starije dobi.
To je slučaj i kod sezonskih gripa ali ljudi se, po želji, mogu cijepiti, ako to odbijaju sami su krivi?!
Međutim, što je cjepivo? Kako ja shvaćam to je mala doza uzročnika bolesti, u ovom slučaju virusa, "garnirana" s nekim kemijskim dodacima. Organizam tu malu dozu podnese i stvori imunitet.
Isto bi se dogodilo kad bismo prirodnim putem dobili malu dozu virusa, ali bez umjetnih dodataka, i to bi našem organizmu bilo korisnije. Ne mislim da bismo se trebali razboljeti.
Već nekoliko desetaka godina se ne cijepim protiv gripe; u životu sam je imala možda dva puta, zadnji put prije petnaestak godina.
Znam osobe koje su se od cjepiva razboljele, prema tome cijepljenje je nesigurno, siguran je samo prihod farmaceutske industrije.
Ako se, a nadamo se tomu, virus povuče ili samo pritaji, može se opet pojaviti na jesen, i pogodit će one koji nisu stekli imunitet.

Zbog svega što sam navela držim se preporuka stožera ali u malo blažoj varijanti.
Srećom živim na osami pa mogu prošetat po prirodi bez kontakata sa drugima.
Dva- tri puta bila sam u dućanu i sl. s maskom i po povratku prala ruke običnim sapunom i vodom, kvake obrisala antiseptičkim maramicama (tako i kad muž, vrlo rijetko, ode u kupovinu), obuću mijenjam kad ulazim u kuću, ali je ne perem, odjeću prozračim i to bi bilo to. Nema jakih dezinfekcijskih sredstava, pročitala sam da su ove maramice 80% djelotvorne, dakle ne živimo pod staklenim zvonom...Ne znači da je moja "taktika" sigurna, ali koja je?
Ne prijeti nam samo korona i za sve trebamo biti spremni, a pretjerana zabrinutost i napetost škodi i iscrpljuje obrambenu moć organizma.
Ima briga koje nikako ne mogu maknuti, ali ne želim gomilati dodatne.
Za psihičko zdravlje bavim se hobijima i kućnim poslovima, a za duhovno molim za sebe i svoje bližnje (i daljnje)...

Moja deviza je UMJERENOST U SVEMU!
Bez panike!

Post je objavljen 13.04.2020. u 19:25 sati.