Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neprilagodljivi

Marketing

Zašto, u ime koga i u ime čega?

Na um mi kao razlog pada jedino ludilo!
Radi se o verbalnom napadu župnika iz Sirobuja don Josipa Delaša na novinare i policiju, kojem je na Uskrs slijedio i fizički napad njegovih pristalica na novinarke.

Ne, nije zla splitska popina ni sam ni usamljen, puno je svećenika koji pozivaju na neposluh i nepoštivanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, samo što nisu toliko i na takav način eksponirani.
Ne, nisu ništa bolji oni što hodaju okolo ili iz automobila kade, škrope, ćate, pozivaju u crkve ili služe mise na zebrama …
Umjesto da se među prvima uključe u borbu protiv koronavirusa u funkciji zaštite zdravlja vjernika, oni rade upravo suprotno tome.
Zašto, „za čije babe zdravlje“?

Bori li se to netko protiv Boga, ugrožava li to netko „viru pradidovsku“, da popina sirobujska ima potrebu kretati u „sveti križarski rat“ protiv novinara i policije radi obrane svetinja?

O da, proglasit će popina pripadnike hrvatske policije, koji su mu više nego obzirno, ja bih rekao i snishodljivo, prema naputku svojeg ministra, „ukazivali“, „skretali mu pažnju“ i „upozoravali“ da bi se trebao pridržavati mjera Stožera civilne zaštite u zaštiti od koronavirusa „jugomilicionerima“, vrijeđati ih na sve moguće načine, pa i prijetiti „Božjom kaznom“.

Ova splitska popina je utjelovljenje zla, nije sam, okružen je zlom spremnim da naudi, da ozlijedi, ali i da ubije.
To je onaj isti nagon zla, ono isto ludilo, koje je pogonjeno Tuđmanovim lažima i lažima sa oltara, pred 29 godina dovelo do ubojstva onog mladog regruta JNA, Makedonca i ranjavanja drugog pred zgradom Komande Vojnopomorske oblasti u Splitu.

Taj „prosvjed“ u Splitu je upravo predložak „agresije JNA“ na Hrvatsku, oni Šolevićevi „mitinzi istine“ bili su zašećerena vodica u usporedbi s njima. Vješto vođeno i manipulirano razjareno i naoružano mnoštvo, koje se ne libi upotrijebiti oružje prema onima koji nisu smjeli oružano djelovati.
Sve je bilo moguće zato što ondašnje vlasti nisu reagirale na odgovoran i odgovarajući način. Ne samo da su zatvarale oči pred zlom, nego su zlo i poticale riječju, djelom, ali i ne činjenjem.
To je zlo i ubojstvima „rješavalo“ one koji su na zlo upozoravali i protiv zla se borili, ubojstvo Josipa Reihl Kira je samo najzorniji primjer.

Vraćamo li se u ta vremena ili ta vremena, zahvaljujući HDZ-ovoj vlasti, poduprtoj braniteljima i klerom Crkve u Hrvata, u RH nikad i nisu prestala?
Jer da su prestala, zlog popinu bi crkvene vlasti radi neposluha raščinile, a svjetovne ga držale u zatvoru.
Ovako, crkvene vlasti „se ne slažu s njegovim postupcima i ograđuju se od njih“, a svjetovne vlasti najavljuju da će “o njegovim postupcima obavijestiti crkvene vlasti“.

Koliko je to daleko od odgovornog ponašanja crnogorskih vlasti koje se nisu libile privesti mitropolita radi sličnih postupaka obilježenih nepridržavanjem mjera borbe protiv koronavirusa.

Ja osobno ne mogu zamisliti da se neki svećenik u bivšoj državi u vrijeme epidemije velikih boginja odbio pokoravati mjerama vlasti. Znam da mu u tom slučaju pripadnici NM ne bi ukazivali, upozoravali ga, niti mu skretali pažnju, dobio bi lisice na ruke i bio sproveden u pritvor, a za eventualni bezobrazluk i vrijeđanje pripadnika NM dobio i „odgojnom palicom“ po leđima.

Evo i zato je Jugoslavija bila država, a RH to definitivno nije, niti će postati ikad išta više od vatikanskog protektorata.



Post je objavljen 13.04.2020. u 10:38 sati.