Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sjedokosi

Marketing

SIMBOLI USKRSA

U suvremenoj modernoj svakodnevnici najživopisniji znak Uskrsa su šarena jaja. Pisanice su simbol plodnosti i novog života.



Vatra je zajednički simbol svim narodima i zovu ih Uskrsni krijesovi. To je narodni simbol, jedan socijalni moment grupe, okupljanja i druženja. U paljenju Uskrsnih krjesova treba razlikovati crkveno,narodno-Ignis Pashalis paljenje s naglašenim, religijskim elementima, a pale se na Veliku subotu pred glavnom crkvom, pepeo se blagoslivlja i dijeli, i odnosi kućama, gdje služi protiv bolesti i zlih sila, posipa se po oranicama da polja imaju bolji urod

A ima i uskrsnih vatri i koje se pale od mještana u predvečerje Velike sobote, ili pred zoru nedelje -Uskrsnog dana. Pale se na određenim mjestima ili vrhovima brda - Kapelski krjesovi.
Svaki narod ima svoje običaje, svoje pjesme i plesove uz tu zgodu, i doživljava taj uzbudljivi ambijent s puno emotivnog naboja u kojem će čuti doživljaj sakralnog toposa. Vatra je simbol dobra i zla, nastajanja i nestajanja, grije i svijetli, usrećuje i plaši, razara. Gledamo je s divljenjem i ushićenjem, a to nam je ukorenjeno u dalekoj prošlosti.



Važan Uskršnji simbol je janje, malo slabašno, nezaštićeno, prihvaća smrt , ne brani se. Isus se nije branio, bio je žrtva.
Ipak uskrsli Isus nas uči drugom načinu, za pobjeđivanje i snagom. Kroz slabost janjeta Bog pokazuje da je uvijek s čovjekom i kroz uskrsnuce daje novu snagu. Simboli su još pilići ( upravo se ležu u proljeće). zečevi, zelena trava ili grančice, proljetno cvijeće.,



vještice jer one tjeraju zle duše



Specijalno ukrašen uskrsni kruh i kolači, žuta boja, vještice koje tjeraju zle sile. Karnevali i veselje koje tjera zimu van . Tradicija je vrlo važna u našem životu jer nas ona spaja, okuplja i oplemenjuje. Sve to čini i tka našu kulturu.

USKRSNO JAJE ILI PISANICA



Od pamtivjeka ima jaje simbolično značenje a dodavala su mu se nadprirodna svojstva
Jaje ima porijeklo u čovjekovu pokušaju da odgonetne fundamentalna pitanja života i smrti.
Po čitavom svijetu postoje mitologije o jajetu. U raznim religijama, davno prije kršcanstva jaje je bilo simbol plodnosti na svim stranama svjeta. Sjevero američki indijanci slavili su sunce i darovali-žrtve da su perlicama oblačili jaja i ostavljali na svojim svetištima.
Arheolozi su pronašli u grobovima Perzije, Grčke i Egipta jaja stara 2500 godina
Šveđani stavljaju ljuske od jaja na plot da otjeraju zle sile.
Marija Djevica je bojila jaja malom Isusu. Običaj bojenja jaja nalazimo već u 5.stoljecu. Sveti Augustin je propovijedao jaje kršćanima
predstavlja simbol Kristova uskrsnuća i spasa. Ali tek negdje oko 1000 godine po Kristu se počelo jaje darivati. Ima raznih igara s jajima i u raznim se zemljama raznoliko igra. U
Botswani, Afrika, živi pleme San, vrsta Bušmana koji u nojeva jaja spremaju vodu i zakapaju u
pijesak. Njihovi preci su tu, u Kalahari pustinji, živjeli prije 25 tisuća godina i to isto su radili. Vrlo su lijepo iscrtana i ukrašena.
U 18.stoljecu počela su se jaja ispuhivati.
Dekoracije su sve moguće. To rade i muškarci i žene i djeca.
Najčešće tehnike oslikavanja su;Bojenje lukom ili korjenima biljaka,




akvarel, uljane boje, umatanje u svilu, perle, slamu, žicu, obrada voskom, batik, obljene sličicama, crtanje ornamentike, a boraju se i zubarskim borerom.



Upotrebljavaju se svi mogući materijali za izradu jaja pa i plastika i stiropor.



Pisanica je dar u.znak ljubavi prijateljstva i pomirenja nije samo predmet.



Hvala gospođi Slavi Božićević na tekstu i fotografijama








Post je objavljen 11.04.2020. u 10:27 sati.