Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA IMA DVIJE NOVE FINANCIJSKE MJERE ZA LIKVIDNOST


KAMATE OD 0,25 I 0,5 POSTO

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izašlo je s informacijom 7.4 da u suradnji s Agencijom HAMAG-BICRO, uvodi dva nova financijska instrumenta - "COVID-19 zajam" i "Mikro zajam za ruralni razvoj". Cilj tih instrumenata je osiguranje dodatne likvidnosti poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima.
Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) nastavlja pratiti situaciju uzrokovanu širenjem koronavirusa, te uvoditi i nove mjere koje će poduzetnicima olakšati razdoblje potpunog izostanka ili smanjenja gospodarske aktivnosti.
"COVID-19 zajam", je namijenjen osiguranju dodatne likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzeća koja su pogođena pandemijom koronavirusa, a u cijelosti je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.Tvrtkama će se izravno odobravati zajmovi za obrtna sredstva za široki raspon djelatnosti i to uz kamatnu stopu od samo 0,25 posto. Iznos zajma je maksimalno 750.000 kuna s rokom otplate do pet godina uključujući i poček od 12 mjeseci, a kao instrument osiguranja dovoljna je samo zadužnica subjekta, ističu iz Ministarstva.

"Mikro zajmovi za ruralni razvoj", u sklopu tog programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru. Zajam se može dobiti u iznosu od 1.000 do 25.000 eura, a sredstva se osiguravaju iz Programa ruralnog razvoja.
Rok otplate je do tri godine uz kamatnu stopu od 0,5 posto i poček do 12 mjeseci.

Mjera nudi mogućnost podmirenja računa nastalih do tri mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, a čime se značajno skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva te se omogućava jednostavnija i brza obrada.
Prijave za te dvije mjere već su se počele zaprimati, popis potrebne dokumentacije i obrazaca mogu se pronaći na web stranici agencije HAMAG-BICRO. Budući da je fizičko kretanje ograničeno, prijava može biti on-line putem koje je moguće unijeti sve potrebne podatke i priložiti traženu dokumentaciju. Cilj je očuvanje radnih mjesta i osiguranje dodatne likvidnosti svake pojedinačne tvrtke.



Post je objavljen 07.04.2020. u 23:06 sati.