Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Fulfinum – grad flavijskih vojnih umirovljenika

Cesta D102 vodi od naselja Šmrika, na kopnu, preko Krčkog mosta na otok Krk, na sjeveru otoka, i sve do naselja Baška, na južnom djelu otoka. Oko 5,5 kilometara od Krčkog mosta nalazi se raskršće s cestom L58065. Oko 2 kilometara od raskršća nalazi se parkiralište Arheološki park Mirine – Fulfinum, u uvali Sepen.



Dvjestotinjak metara južno od parkirališta nalazi se lokalitet Mirine, ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 5. stoljeća. Taj lokalitet se povezuje s benediktinskom opatijom sv. Nikole. Najbolje je sačuvana impozantna crkva križnog tlocrta.



Mirine se nalaze na samoj periferiji antičkog rimskog grada iz 1. stoljeća, Municipium Flavium Fulfinum. Grad je osnovan za potrebe veterana rimske vojske u doba careva Flavijevaca. Veterani su dobivali komad zemlje za svoje umirovljeničke dane.



Fulfinum je bio tipičan planski izgrađen rimski grad s pravilnim rasporedom ulica. Ulice su se iz središta grada, glavnog trga Foruma, širile, pod pravim kutom, na četiri strane. Osim foruma, na kojem se nalazio hram, grad je imao vodovod, gradske vile, stambene kvartove, zgrade javne namjene, tržnicu, skladišta, terme, luku i nekropolu.



Nije poznato kada je Fulfinum napušten, ali se pretpostavlja da od 4. stoljeća naglo počinje opadati broj stanovnika.



U blizini grada, u morskim pličinama uvale Sepen, bile su poznate naslage ljekovitog blata.



Danas se oko Arheološkog parka Mirine – Fulfinum nalazi industrijska zona Općine Omišalj.



Karta s lokacijom Arheološkog parka Mirine - Fulfinum.



Post je objavljen 06.04.2020. u 18:25 sati.