Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Grančica

Dok sam bila malena, uvijek sam se na Cvjetnu nedjelju išla umivati kod bake. Dočekao bi me emajlirani lavor sa vodom iz bakinog bunara, u koju je namočila tratinčice, ljubice i cvjetiće koje je mogla ubrati. Umivanje u cvijeću donosi zdravlje, blagoslov i ljepotu, takvo je vjerovanje. Iza umivanja ona bi mi splela i pletenicu. Nakon bakine smrti moja je mama na Cvjetnicu nastavila običaj umivanja u cvijeću.

Maslinove grančice, poput onih kojima su dočekali Sina Božjega na ulasku u Jeruzalem, ove godine se neće blagosloviti. Okruženi smo kugom modernog doba, nevidljivom prijetnjom koja je promijenila način na koji živimo. Doista, nekada i nije bilo maslinovih grančica za nabaviti pa su se slagale grančice onoga što se moglo pronaći u cvijetnjaku i nosile na blagoslov.
Tako sam i ja danas složila svoju grančicu; nedostaje prekrasna žuta boja forzicije koju su studene noći potpuno pofurile. Nisam neki veliki ekspert, ali me razveselilo slaganje rascvjetanih komadića prirode koji imaju vrlo moćnu simboliku - štititi moju obitelj od zla, tako oduvijek tumače značenje unošenja grančica u domove.

Cvjetna nedjelja uvod je u veliki tjedan. Zamislite se nad svojim postupcima i ponašanjem u ovom teškom vremenu. Zapitajte se što možete učiniti da ovo zlo što prije završi. Umjesto osuđivanja svih mjera koje se donose da bi se onemogućilo širenje ove strahote, nastojte ih prihvatiti kao nužnost. Pomognite svojim starijim susjedima koje nema tko obići i donijeti im hranu ili lijekove. Shvatite da izlazak na svježi zrak ne podrazumijeva šetnju od nekoliko ljudi u grupi, shvatite da je jedini način da se izbjegne eksponencijalni rast broja zaraženih smanjenje socijalnih kontakata na minimum. Poštujte sve one koji u ovom strašnom vremenu moraju raditi - sve ono medicinsko osoblje, farmaceute, prodavače, policajce, sve ljude koji rade; oni su direktno izloženi neodgovornima koji krše mjere izolacije i zbog takvih se sve ovo može rastegnuti tko zna koliko dugo.

Smisao života jest biti svjetlost drugim ljudima i u svakom čovjeku koji nam dolazi u susret prepoznati samog sebe. Zato budite svjetlost. Jedino tako možemo zaustaviti ovo zlo.

Nadam se da vam se sviđa moja grančica.



Post je objavljen 05.04.2020. u 17:04 sati.