Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

Savjeti stručnjaka

Mnogi stručnjaci nas savjetuju kako sačuvati psihičko zdravlje u ovim zlim vremenima. I svima je jedan savjet zajednički: slušajte glazbu! Ona umiruje, čini dobro, stvara ugodu, liječi.
A jedan meni drag pisac kaže po istom pitanju da izbjegavamo društvene mreže u širokom krugu da nas ne „zaraze“ onim lošim i lažnim, što se trenutno širi brže od pandemije. I još kaže da čitamo dobru literaturu, pa spominje uz ostale Orhana Pamuka i Amosa Oza.

Neke od savjeta sam zdušno već usvojila, vjerujući da je ljepota prelazna, a neke ću vremenom pokušati zujo


Kako je Pamuka bilo kod mene ovdje godinama u izobilju, evo nešto malo od Amosa Oza za ljepše i lakše misli.


„Nikad nemoj zaboraviti hrapavost mokrog kamena koji su gotovo prije pola stoljeća zaprimila tvoja usta kušajući oštrinu njegova sivila i kredasti okus pomalo nalik na gips i pomalo na sol koji još uvijek osjećaš na vrhu jezika.
I sve te misli o kamenu nikada nemoj zaboraviti, svemir u svemiru u svemiru.

Pamti vrtoglavicu vremena u vremenu u vremenu i sve boje koje nebo iskušava, miješa i ranjava u beskrajnim nijansama svjetlosti trenutak nakon zalaska sunca, grimiznu i plavičastu, limunski žutu, narančastozlaćanu, purpurnu i grimiznu i tirkiznu i zlatnu i koraljnu s mjestimičnim podljevima boje krvi, i na sve to polako se spušta plava i siva duboka tišina boje smiraja i mirisa zvukova glasovira koji se uzaludno ponavljaju svaki put iznova i vraćaju se i penju se i vraćaju se i penju se po slomljenoj ljestvici, a jedna im ptica odgovara s pet početnih tonova Z a E l i z u – ti-da-di-da-di.“







Post je objavljen 04.04.2020. u 18:05 sati.