Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oganj

Marketing

UZ PRVI JURJEVŠĆAK



Kad sam za studiranja, brzinom kojom se nisam vruć napio vode, u laboratoriju biotehnološkog studija, prigodom vježbi razmnažanja gljivica aspergillus niger, ničim izazvan, čisto zbog znatiželje, postavio pitanje, koliko žive stanice suhog kvasca (saccharomyces cerevisiae), napravio zbunjenost tehničarke, inženjerke i dvije profesorice , namjesto odgovora bijah upitan, koju sam ocjenu dobio iz kolokvija o Mikroskopu?!.
Onda sam, kasnije, u apotekama i drugdje, znao pitati zašto medicinski alkohol ima koncentraciju sedamdesetak posto, a ne recimo 96, 8o ili neku drugu. Mahom, ne dobih odgovor, do jedne magistre: efikasan je za svoju svrhu dezinfekcije, a jeftiniji je od koncentriranijeg alkohola. Ne mislim da je to jedini razlog, ali me to ne opterećuje.
Zapravo me najviše zanima kako alkoholnim pićima suzbiti corana virus?
I kao što su standardi, dogovorno utvrđeni propisi, između proizvođača, potrošača i predstavnika znanosti, tako i s gornjim pitanjem. Kao i svugdje, svako vuče na svoju stranu.
Ja ću kao, samoimenovani, predstavnik potrošača, uz potporu proizvođača, iznijeti tezu koju medicinska znanost neće prihvatiti ni preporučiti. Veliku nadu polažem u pijenje alkoholnih pića (prepečenica,60 %; rakija,30 do 50 %; whisky, preko 40 %; ruska votka, 40 %; likeri 16 do 28%, vina 12 do 14 %, a za one koji se vole nacejati i manje, francuzi imaju vina i od 8 %; dok pivo ima oko 5 pa i do 8%


E sad kako umjeriti? Na primjer, jedan i pol štamprlin (O,5) prepečenice ili dva štamprlina rakije , tri štamprlina likera, tri deci vina ili dve pive. I to demokratski, po izboru, može i u kombinaciji.
Naravno to vrijedi u uvjetima corona virusa, kad smo pod dvostrukim nadzorom. Nakon otvaranja birtija, kad budemo frai, doze se preporučaju povećati, kako bismo nadoknadili izgubljeno i vratili dug. Ne trebamo težiti savršenstvu i biti monotoni. Alkohol naprijed, korona stoj. Živjeli!
Krivo poučava,
Branko Smrekar
U Brdovcu;1.jurjevšćak 2020.



Post je objavljen 02.04.2020. u 10:03 sati.