Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

U OVOM TRENUTKU

Naslov ovog posta je najčešće izrečena sintagma ovih dana.

U Aachenu u katedrali se slavi sv. Korona, mučenica iz prvih kršćanskih vremena, koju su, između ostalog, zazivali ljudi u vremenima epidemija.
Negdje se ova svetica zove i Stefanija, što znači Krunoslava, kao što i mnogi koji se zovu Kruno slave imendan na sv. Stjepana.

Sama riječ KORONA znači kruna, a virus tog imena je nazvan zbog svog izgleda.

Sviđa mi se što je blogerica @ Lion Queen povezala ovaj naziv s trnovom krunom, što je također aktualno ovih dana.
Mi, kršćani imamo priliku dublje proživjeti korizmu, možda i plodonosnije bez pompe meni inače drage pasionske tradicije.
Ne mogu zatajit da sam tužna što nitko od moje četvero djece neće bit s nama ni na Uskrs, ali neka i to bude žrtva na naše duhovno dobro. Neću pravit ni sirnice, jer nemam komu ponudit...
Sva odricanja koja sebi zadamo nekako su odmjerena prema našoj procjeni podnošljivosti, ali treba se iskazati u neočekivanim situacijama, mijenjati svoje planove podređujući se Isusovom križu, kao što je Šimun Cirenac odgodio odmor u hladovini svog doma, te u podnevnoj žegi podmetnuo pleća pomažući nepoznatom osuđeniku na smrt.

Evanđelje kaže da su ga natjerali... Legenda proširuje priču i kaže da se je Šimun sa svojom obitelju krstio. Bilo kako bilo sigurno ga je potresao prizor patnika i u njemu pobudio želju da pomogne, onosno LJUBAV, a "Gdje je ljubav i jedinstvo Bog je ondje," pjevali smo nekad na proslavi Večere Gospodnje.

Neka i nas ova nametnuta situacija, bez obzira na to jesmo li ili nismo kršćani, potakne na LJUBAV.


Post je objavljen 01.04.2020. u 19:34 sati.