Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

EU kao ex-YU

Da malčice 'skoknem' na temu koja mi je osobito draga što se vidi i iz moje sentencije „Ceterum censeo EU esse delendam!“am!“. Istini za volju vijest na koju vežem ovaj post možda je ipak malo pretjerana (barem za sada), ali…?

Čitam danas na portalima između ostalog i ovo:

IMA LI NADE ZA EU ILI JOJ SLIJEDI SMRTNA PRESUDA?
Korona-obveznice mogle bi spasiti gospodarstvo, ali dvije zemlje rekle su – ne

Nakon migrantske krize, pandemija koronavirusa stavlja na opasnu kušnju jedinstvo Europske unije zbog nezadovoljstva zemalja juga sebičnošću sjevernih zemalja (Jug uvijek očekuje pomoć od Sjevera, osim kad su u pitanju fešte, a Sjever voli iskorištavati prirodne resurse i radnu snagu Juga, op.s.c.).

U borbi s neviđenom epidemiološkom krizom koja bi gospodarstvo EU-a mogla baciti na koljena, dvadesetsedmorica se ne uspijevaju dogovoriti o snažnom zajedničkom financijskom odgovoru. “Ozračje koje, čini se, vlada između predsjednika država i vlada i nedostatak europske solidarnosti smrtna su opasnost za Europsku uniju”, upozorio je bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors.

Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španjolsku zatražile su u pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se financirala potpora zdravstvenim sustavima u borbi protiv koronavirusa te pomoglo gospodarstvu.

Međutim, Njemačka i Nizozemska snažno se protive zajedničkim obveznicama. Oni predlažu da se aktivira fond za spašavanje eurozone čime bi se mogle kreditirati zemlje u financijskim teškoćama (da bi, kad se eventualno oporave, bile sposobne vraćati kredite, op.s.c.).

slika s interneta

Cinik se u meni pita: ne sliči li vam ova situacija na situaciju u ex-YU gdje su dvije republike, Slovenija i Hrvatska (kao Njemačka i Nizozemska u EU) negodovale, pa se i bunile, protiv tzv Fonda za nerazvijene republike i pokrajinu Kosovo, dok je na čelu zagovornica tog Fonda bila republika Srbija (kao u EU Francuska) uz podršku ostalih još više nerazvijenih dijelova Jugoslavije (kao u EU Italija i Španjolska). „Zna se“ što je bio rezultat?


Post je objavljen 29.03.2020. u 12:43 sati.