Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psihologijalsz

Marketing

UTJEŠITI BLIŽNJEG KOJI SE BOJI




OSTANITE POVEZANI

Za dobro mentalno zdravlje važno je njegovanje povezanosti s drugima. Dok ste u izolaciji, svaki dan nazovite vama važne osobe koje su vam daleko. To će biti izvrsna utjeha njima, a i vama.


RAZGOVARAJTE O OSJEĆAJIMA

Slušanje nekoga djeluje umirujuće, jer mu poručujemo da je u redu govoriti o svojim osjećajima. To ima i terapijski učinak. Kontraproduktivno je izbjegavati razgovor o problemima i/ili se koristiti površnim izjavama poput „Ma, sve će biti dobro“, „Treba biti pozitivan".


ODVRATITE POZORNOST (DISTRAKCIJA)

Ovo je najbrži način za brzo umirivanje osobe koja proživljava snažni strah. Predložite joj neku zanimaciju, poput zajedničke tjelovježbe (moguće i on-line) ili gledanja nekog opuštajućeg filma. Zamolite je da se odmah osvrne u prostoru oko sebe i otkrije i nabroji 10 predmeta crvene (ili bilo koje druge) boje….


POKAZUJTE OBZIRNOST PREMA DRUGIMA

Koliko god da je vama samima teško, sjetite se da nikome nije lako. Važno je biti svjestan tuđih osjećaja. Biti cijeli dan zatvoren u ista četiri zida, okružen istim ljudima jest veliki izazov. Mir u kući možemo sačuvati upravo otvorenim razgovorom o tome kako se osjećamo i međusobnim pružanjem podrške.




Post je objavljen 27.03.2020. u 10:13 sati.